Δύσκολη η σημερινή μέρα για ολόκληρο το Δήμο Φαιστού, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι νότια της Δ.Ε. Μοιρών έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε θερμοκήπια, υποδομές σε ύδρευση- άρδευση, καθώς και σε αγροτικές, κτηνοτροφικές, δασικές, αγροτολειβαδικές εκτάσεις με το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που έκαιγε, συνεχώς, τα τελευταία δυο 24ωρα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα η σημερινή για ολόκληρο το Δήμο, καθώς πρέπει να αποτιμήσουμε και να καταγράψουμε το μέγεθος της καταστροφής.

Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε άμεσα ευρεία σύσκεψη αιρετών και υπηρεσιακών στο Δήμο Φαιστού με θέμα την αποτίμηση της καταστροφής στις πληγείσες περιοχές λόγω της πυρκαγιάς.

\"\"

Το πρωί της Δευτέρας, στο Δήμο Φαιστού έγινε συνάντηση φορέων για να ξεκινήσουν αμέσως οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.). Κλιμάκιο, με επικεφαλής τον διευθυντή του τοπικού καταστήματος, επισκέφτηκε τη Δήμαρχο και έγινε συνάντηση με τους Αντιδημάρχους για την καταγραφή των ζημιών. Από την Δημοτική Αρχή ζητήθηκε άμεσα να δηλωθεί το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο που έχει υποστεί ζημιές.

Η Δήμαρχος που συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες, βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, καθώς επίσης έχει προβεί σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό κ. Μιχελάκη ώστε να σταλεί αναλυτική έκθεση για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Από την πλευρά του Υπουργού διαβεβαίωσαν τη Δήμαρχο ότι μόλις αποσταλεί ο φάκελος θα υπάρξει κατ ιδίαν συνάντηση, ενώ δήλωσε απερίσπαστα την υποστήριξη του.

\"\"

\"\"

Για το απόγευμα της Δευτέρας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο Φαιστού, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα την αποτίμηση και την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών καθώς όπως τονίστηκε από τη Δήμαρχο, η υποστήριξη προς την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν αρκεί και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την κήρυξη της περιοχής, ως πυρόπληκτης, ενώ θα φτάσουν παράλληλα στο Υπουργείο οι δορυφορικές απεικονίσεις, πριν και μετά την πυρκαγιά για να υπάρχει μια πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Η κ. Πετρακογιώργη, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές, σε όλα τα επίπεδα, της νότιας πλευράς της Δ.Ε. Μοιρών επισήμανε ότι: «όλοι μας παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές που έπληξαν το δήμο μας.

Δηλώνω τη θλίψη και αγανάκτησή μου για την καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας, οι καλλιέργειες και οι περιουσίες των πολιτών, που δημιουργήθηκαν με κόπο.

Για το λόγο αυτό αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και την αγωνία των συνδημοτών μας, ενώ αυτή τη στιγμή πρέπει να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ως Δημοτική Αρχή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επουλωθούν σύντομα οι βαθιές πληγές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα και θα βρισκόμαστε δίπλα στους δημότες με όποιο μέσο διαθέτουμε.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Φαιστού θα ξεκινήσει ενέργειες ώστε να κηρυχθεί πυρόπληκτη ολόκληρη η περιοχή που καταστράφηκε, ενώ πρέπει να γίνουν, προτάσεις για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στην πληγείσα περιοχή, έπειτα από αυτοψία που ξεκίνησαν ήδη τα υπηρεσιακά κλιμάκια γύρω από τις καμένες περιοχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook