«Σημειώσατε πρόοδο, αλλά έχετε πολλά ακόμα να κάνετε» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές μέσω των εκθέσεών τους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προετοιμάζουν τον έλληνα φορολογούμενο για πολύ δυσκολότερες μέρες, που περιλαμβάνουν νέα μέτρα, μονιμοποίηση έκτακτων φόρων και επίσπευση επαχθών ρυθμίσεων.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 222 σελίδων έκθεσή της αφήνει σειρά από ανοιχτά «παράθυρα» για νέα μέτρα. Η έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χαρατσιού της ΔΕΗ (και το 2014), ενώ η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης θα φτάσει τελικά μέχρι το μακρινό 2016, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Επίσης, κάποια μέτρα που σχεδιάζονταν για το 2014 θα εφαρμοστούν νωρίτερα, όπως ο φόρος πολυτελείας και η αύξηση εξόδων για κατάθεση μηνύσεων. Παράλληλα, περικόπτεται το αφορολόγητο των αποθεματικών των επιχειρήσεων από φέτος με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Παράλληλα, με δεδομένο το κατέβασμα του πήχη των αποκρατικοποιήσεων κατά 1 δισ. το 2013, η Κομισιόν θέτει στόχο 3,5 δισ. ευρώ για το 2014. Παράλληλα, για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ μέσω της αναδιάρθρωσης θέτει το δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το «υπονοούμενο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον κατώτατο μισθό, προ ημερών, σε έκθεσή του υπό το μανδύα της περαιτέρω μείωσης κόστους εργασίας.

Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» αφού τότε θα εξεταστεί το δημοσιονομικό κενό των 3,8 δισ. για το 2014.

Η τρόικα σκληραίνει τη στάση της, όπως φάνηκε και από την «περιπέτεια» με την καταβολή της δόσης που ήρθε τμηματικά και εν μέσω καθυστερήσεων, ακόμα και για 80 δημοσίους υπαλλήλους

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook