Γοήτευσαν σε εμφάνιση και γεύση με τις Κρητικές νοστιμιές τη ρακί και τους μεζέδες οι γυναίκες της Παχείας Άμμου, όλους όσους είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μαζί με κρητικό γλέντι, το Σάββατο 27 Ιουλίου τα «Παχειναμιώτικα Μαγερέματα».

Μια ιδέα που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια, αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τις νοικοκυρές του Συλλόγου Γυναικών “Νηρηίδες” Παχείας Άμμου, που είχαν την ευκαιρία να προβάλουν την μαγειρική τους τέχνη και να αποκαλύψουν τα μυστικά τους σε μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.

Τα «Παχειναμιώτικα Μαγερέματα» έχουν σκοπό την προβολή των παραδοσιακών διατροφικών προτύπων και ειδικά του παρθένου ελαιόλαδου.

Την απομάκρυνση από την ξενομανία και τον κίνδυνο, ιδιαίτερα της νεολαίας, για τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα και ειδικά του ελαιολάδου καθώς και την προβολή του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Στα «μαγερέματα» συμμετείχαν πάνω από πενήντα γυναίκες του χωριού και τρις άνδρες, με παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, σαλάτες, ζυμωτά.

Σε μπουφέ που στήθηκε στο λιμάνι, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Παχείας Άμμου – παλιό τελωνείο, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία να γλεντήσει και να γευτεί χοχλιούς μπουμπουριστούς, χοχλιούς κοκκινιστούς, κολοκυθοκεφτέδες, νεράτες μυζηθρόπιτες, παστίτσιο, μουσακά, φάβα, σουτζουκάκια, κοτόπουλο με μανιτάρια, ντολματοανθούς, στιφάδο, ποδαράκια χοιρινά, ρολό χοιρινό, κρεμμυδομελέτα, τραχανά, χωριάτικο κοτόπουλο, ιμάμ μπαϊλντί, τυροπιτάκια, πιροσκί, σαλάτες, κοτοσαλάτες, μακαρονοσαλάτες, σπανακόπιτες, προζυμένια κουλουράκια, σταφιδωτά, αλμυρό κέικ, χαλβά Φαρσάλων, μουσταλευριά, μπουγατσάκια, ραβανί, μελομακάρονα γεμιστά, λουκούμια προζυμένια, κρέπες, παξιμάδια με σουσάμι κ.ά.

Σύλλογος Γυναικών «Νηρηίδες» Παχείας Άμμου

Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Παχείας Άμμου «“Νηρηίδες» ιδρύθηκε το 2006 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σημαντικό έργο.

Η Πρόεδρος κα Μαρία Γερογιαννάκη δήλωσε: «Τα έσοδα του Συλλόγου προορίζονται για φιλανθρωπικό σκοπό, για στήριξη του έργου της Εκκλησίας, για τον καλλωπισμό του χωριού. Συμμετείχαμε στην διαμόρφωση του παλιού τελωνείου ως Πολιτιστικό Κέντρο και με τη συνδρομή μας κατασκευάστηκαν οι τουαλέτες.

Για τις γυναίκες του χωριού καλέσαμε γυναικολόγο τον κ. Μαρίνο Νικολάου και μίλησε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο δάσκαλος κ. Σολιδάκης Μιχάλης παρέδωσε μαθήματα εικαστικών, ζωγραφική από την κα Μαρία Ζερβάκη, πλέξιμο για μικρά κορίτσια.

Σχεδιάζουμε στο επόμενο διάστημα μαθήματα κοσμήματος από την κα Γιάννα Νταντή. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και έχουμε καθιερώσει την γιορτή του κλήδονα κάθε χρόνο.

Έχουμε θεσμοθετήσει τη συνάντηση των γυναικών κάθε Τετάρτη. Όμως σαν γυναίκες με τις ιδιαιτερότητες μας, αναζητούμε ένα δικό μας χώρο εντός του οικισμού για να μπορέσουμε να συναντούνται κυρίως τις μέρες του χειμώνα.

Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα χώρο καλαίσθητο με παραδοσιακό φούρνο και κουζίνα για την παρασκευή γλυκισμάτων, φαγητών, λικέρ και αρωματικού σαπουνιού και κηραλοιφής για τις εκδηλώσεις μας.

Θέλουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς του χωριού και βοηθούμε το έργο τους. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε παζάρι με σκεύη που δώρισε ζευγάρι Άγγλων, το οποίο αναχώρησε μετά από πολύχρονη διαμονή στην περιοχή.

Μια καλή συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων του χωριού μας, συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του είτε είναι ανθρωπισμός είτε εθελοντισμός. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια και να βοηθήσουμε στα μέγιστα την τοπική κοινωνία».

Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook