Σε στενό εποπτικό κλοιό θα βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες εφεξής και για όσο διάστημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μετοχές. Μάλιστα, η \”θηλιά\” θα είναι ιδιαίτερα σφιχτή, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι συστημικοί όμιλοι θα λειτουργούν υπό το… άγρυπνο βλέμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Τρόικας, των \”monitoring trustees\”, του ΤΧΣ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι τράπεζες θα περάσουν μία φάση συνεχών \”εξετάσεων\”, σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων και πίεσης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Οι δανειστές ζητούν την κατάρτιση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για τον τραπεζικό κλάδο, γύρω από τους τέσσερις πυλώνες, τουλάχιστον για όσο \”υπάρχει\” το ΤΧΣ. \”Μετά από διαβούλευση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το στρατηγικό σχέδιο θα αποτελέσει ΄οδικό χάρτη΄ για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλίσουν ότι ο κλάδος είναι ανταγωνιστικός και σε πλεονεκτική θέση για να διατηρήσει μία ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και να στηρίξει την ανάκαμψη\”.

Το στρατηγικό σχέδιο θα καταρτιστεί, ως εκ τούτου, με γνώμονα ότι οι τέσσερις τραπεζικοί πυλώνες θα λειτουργούν σε καθαρά εμπορική βάση και δεν θα έχουν ρόλο σε \”κατευθυνόμενες\” χορηγήσεις. Παράλληλα, θα προτείνει ένα δρόμο για την έγκαιρη πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στον ιδιωτικό τομέα. Η λειτουργία του ΤΧΣ θα αξιολογηθεί εκ νέου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, σε συνεργασία της Τρόικας με  την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ωστόσο, το μνημόνιο ζητά την άμεση κινητοποίηση των τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και κυρίως τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων με φόντο τα stress test που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2013.

Το χρονοδιάγραμμα και η μεθοδολογία έχουν καθοριστεί, ενώ η διαδικασία θα διεξαχθεί υπό την επίβλεψη της ΤτΕ, της Τρόικας και της ΕBA. Η BlackRock θα πραγματοποιήσει την αξιολόγηση για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων (Asset Quality Review) έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ η αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών δανείων τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ύφεσης και την αδυναμία ορισμένων δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 29% στο πρώτο τρίμηνο, με το 5,6% του συνόλου των δανείων να έχει αναδιαρθρωθεί (το 45% των δανείων που μπήκαν σε ρύθμιση προέρχονται από τον επιχειρηματικό κλάδο).

Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύμβουλοι θα ελέγξουν τους τρόπους διαχείρισης των εν λόγω πιστώσεων από τις τράπεζες και θα συμβάλουν στην κατάρτιση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου. Παράλληλα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των διαδικασιών που ακολουθούν στη διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων.

Η άσκηση της BlackRock εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό το επίπεδο. Οι αρμόδιες Αρχές, από την πλευρά τους, θα στηρίξουν τη διαδικασία με ένα βελτιωμένο ρυθμιστικό και νομικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει επίσης ένα χρονικά δεσμευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν τη διευθέτηση των καθυστερημένων υποχρεώσεων, κάνοντας χρήση τυποποιημένων διαδικασιών.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός μοντέλου, βάσει του οποίου οι δανειολήπτες θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπορούν, ανάλογα με το εισόδημα και τις δαπάνες τους να ρυθμίζουν τη δόση τους. Σε συγκεκριμένες, μάλιστα, περιπτώσεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαγραφές χρεών. Όλα αυτά βέβαια, με γνώμονα την επιθυμία των τραπεζών (αλλά και της Τρόικας) να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος, οι περιπτώσεις δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούν να πληρώσουν εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Ο ρόλος των εποπτών

Το πλαίσιο διακυβέρνησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει ενισχυθεί, καθώς οι monitoring trustees επιβλέπουν τη διακυβέρνηση και τις λειτουργίες, ενώ οι προτάσεις των \”εποπτών\” είτε έχουν εφαρμοστεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, οι Monitoring Trustees έχουν περάσει από κόσκινο τις τραπεζικές λειτουργίες, ενώ οι χορηγήσεις δανείων πλέον βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο τηςDGCom. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος. Ο ρόλος αυτός αναμένεται να αποδεχθεί καθοριστικός, αφού η DGCom δίνει το πράσινο φως για μία σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων για τις τράπεζες και “αγγίζει” μέχρι και τη λειτουργία των ελληνικών θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη.

capital.gr/Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook