Υλικά

• 2 κιλά σταφύλι
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό
• χυμό 1 λεμονιού
• άρωμα βανίλιας
• 4 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
• 150 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε, ξεχωρίζουμε και στραγγίζουμε τις ρώγες του σταφυλιού.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε πρώτα το σταφύλι και μετά τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το νερό και βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα με καπάκι, περίπου για 8 λεπτά της ώρας.

Κατόπιν ξεσκεπάζουμε προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό. Σ’αυτό το σημείο σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει καλά.

Στη συνέχεια ξαναβράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά ούτως ώστε να γίνει η αποστείρωση. Αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά της ώρας και ξαφρίζουμε άν χρειαστεί.

Μετά το δεκάλεπτο, αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα τις ρώγες του σταφυλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και δένουμε το σιρόπι.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ρώγες και το ασπρισμένο αμύγδαλο.

Το αφήνουμε κατά μέρος για ένα βράδυ και την επόμενη το βάζουμε σε βάζα.