Εξαιρετικά θερμός ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ για την Ελλάδα! Η ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά από το ραντεβού με τον Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική:

Ο Υπουργός Άμυνας Chuck Hagel καλοσώρισε τον Έλληνα Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο.

Ο κ, Hagel ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη”.

Νωρίτερα, συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική έγινε μεταξύ του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο.

Επι 40 λεπτά συζητούσαν και ο Χέϊγκελ ευθέως ρώτησε τον Αβραμόπουλο την άποψη του, την άποψη της Ελλάδας για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην περιοχή. Ο Αβραμόπουλος εξίσου ξεκάθαρα τοποθετήθηκε και με όσα είπε έδωσε το μήνυμα: “Όχι στρατιωτική επέμβαση”.

Ο Χέϊγκελ ρεπουμπλικάνος μεν αντίθετος με τις “εύκολες” αποφάσεις για στρατιωτικές επεμβάσεις των αμερικανών άκουσε τις απόψεις του Αβραμόπουλου, ο οποίος προχώρησε παραπέρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια επίλυσης μέσω διαβουλεύσεων και διπλωματικών πρωτοβουλιών για τις οποίες είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι σαφές ότι οι αμερικανοί ανησυχούν και αναζητούν λύσεις για την περιοχή οι οποίες δεν επιθυμούν άμεσα να περιλαμβάνουν στρατιωτικά μέσα . Η Ελλάδα όπως είπε και ο Αβραμόπουλος έχει αιώνες τώρα καλές σχέσεις με τις χώρες που αυτή τη στιγμή φλέγονται και η φωνή της μπορεί να ακουστεί με ψυχραιμία.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό. Και επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν την Ελλάδα για τους σχεδιασμους τους στην περιοχή.

Σ΄ ότι αφορά το “πακέτο των εξοπλισμών” είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν ότι δεν τους χρειάζεται και τους κοστίζει . Και αρκετά απ΄ αυτά ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Η συμφωνία θα κλείσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην επίσκεψη του αμερικανού αρχηγού στην Ελλάδα.

Μετά από το 40λεπτο ραντεβού με τον Χέϊγκελ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε δήλωση στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα συζητήθηκαν με τον αμερικανό ομόλογό του. Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ήθελε να μάθει τις ελληνικές απόψεις για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ρόλο στις εξελίξεις αρκεί να "κινηθεί" κι όχι να παρακολουθεί παθητικά τα όσα κοσμογονικά συμβαίνουν και την αφορούν άμεσα.

Δείτε τι δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την Ουάσινγκτον.onalert.gr