«Πολύ επιφυλακτικός» σε σχέση με μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, καλώντας πάντως υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Β» για τις χώρες σε κρίση και επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Wall Street Journal, ο κ. Στάινμπρουκ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ένα «κούρεμα» θα οδηγούσε σε απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ θα απέτρεπε τους ιδιώτες επενδυτές από το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Άγγελας Μέρκελ, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών σημειώνει ότι «η θεραπεία της είναι εξυγίανση, εξυγίανση, εξυγίανση- αλλά αυτός δεν είναι ο δρόμος προκειμένου αυτές οι χώρες να ανακάμψουν».

Ο ίδιος, ως καγκελάριος θα ήταν, αναφέρει η εφημερίδα, πιο γενναιόδωρος απέναντι στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση, καθώς μιλά υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για δημοσιονομική εξυγίανση και παροχής βοήθειας μέσω αναπτυξιακών μέτρων.

«Χρειαζόμαστε οικονομική ώθηση, ονομάστε το, αν θέλετε, “Σχέδιο Μάρσαλ Β'”, ιδιαίτερα με το βλέμμα στην ανεργία των νέων», δηλώνει ο κ. Στάινμπρουκ και διευκρινίζει ότι οι πόροι για όλα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα υπάρχοντα κοινοτικά ταμεία και από έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

in.gr