Τα αυξημένα κρούσματα ζωοκλοπής ανησυχούν έντονα τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, καθώς δηλώνουν ανήμποροι να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ εκφράζουν φόβους ότι το φαινόμενο θα σημειώσει περαιτέρω έξαρση.

Ήδη, ιδρύθηκε Σύλλογος Παθόντων Ζωοκλοπής, του οποίου τα μέλη είναι κτηνοτρόφοι που έχουν πέσει θύματα ζωοκλεφτών και στόχος τους είναι η κατάθεση προτάσεων για από κοινού αντιμετώπιση της θλιβερής κατάστασης την οποία βιώνουν σε σχέση με την απώλεια της ζωικής περιουσίας τους.

Χθες, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ρεθύμνου, Αμαρίου και Ανωγείων επισκέφθηκαν τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Ανδρέα Δασκαλάκη, στον οποίο εξέθεσαν τη δυσάρεστη πραγματικότητα της ζωοκλοπής και του ζήτησαν την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ποιμνίων τους. Ζήτησαν περισσότερη αστυνομική δύναμη για μεγαλύτερη προστασία και επεσήμαναν την ανάγκη πεζής αστυνόμευσης τις νυχτερινές ώρες σε κομβικά σημεία-περάσματα, ώστε να αποτρέπονται οι ενέργειες των δραστών-ζωοκλεφτών.

Βέβαια, όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει τα «Ρ.Ν.» σε ρεπορτάζ τους, στις αστυνομικές αρχές δεν φτάνουν ποτέ όλα τα περιστατικά ζωοκλοπής, αφού τα πολλά θύματα-κτηνοτρόφοι δεν τα καταγγέλλουν από διπλό φόβο: είτε γιατί φοβούνται αντεκδίκηση από πλευράς τον θυμάτων είτε φοβούνται ότι αν εμπλέξουν τις αστυνομικές αρχές δεν θα βρουν ποτέ τα ζώα τους και προτιμούν την ανεύρεσή τους με την μέθοδο των «ρωτηχτάδων» και του «σασμού».

Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε στους κτηνοτρόφους ότι πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψής τους η μη καταγγελία και προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι μόνο αν καταγγέλλεται κάθε περιστατικό ζωοκλοπής υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, καθώς η σιωπή είναι εκείνη που αποθρασύνει τους ζωοκλέφτες και τους ανοίγει τον δρόμο για να διαπράττουν ανενόχλητοι το «έργο τους».

Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής δεσμεύτηκε για όσο το δυνατόν περισσότερη αστυνόμευση την νύχτα στην ενδοχώρα, ωστόσο ζήτησε τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων στην κατεύθυνση της πάταξης του φαινομένου τόσο με τις καταγγελίες τους όταν πέφτουν θύματα ζωοκλεφτών όσο όμως και με την τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά τους, δηλαδή να τοποθετούν το υποχρεωτικό ενώτιο σε κάθε ζώο του κοπαδιού τους και επιπλέον να μην σφάζουν κανένα ζώο εκτός σφαγείων.

Εφημ.Ρεθεμνιώτικα Νέα/Πόπη Παπαδάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook