Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους για το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Ιούλιο του 2014 απηύθυνε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα διαμηνύει πως στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να καθοριστεί το πώς θα εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδοτική κάλυψή του σε ορίζοντα 12μήνου. «Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται επίσης πως αν οι επενδυτές δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζονται προς την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, τότε η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν ποτέ με τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί.

Το ΔΝΤ βλέπει τέσσερεις κινδύνους που μπορεί να εκτροχιάσουν το ελληνικό πρόγραμμα:

αποκλίσεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις
έλλειψη ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
πιθανή πολιτική αστάθεια
αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στο βασικό σενάριο ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το 2013 θα κυμανθεί στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω «ανακούφιση» στο ελληνικό χρέος, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook