Χωράφια με ελιές και ροδιές, αντί για μεζονέτες ή διαμερίσματα, αγοράζουν πλέον, ώς κληρονομιά για τα παιδιά τους, πολλοί γονείς στην Ελλάδα, ιδίως την τελευταία διετία, καθώς η αγροτική γη, που μπορεί να αποδώσει άμεσα μία πρόσοδο στον ιδιοκτήτη, τείνει σταδιακά να θεωρείται εξυπνότερη επένδυση από μια κατοικία.

Τη στροφή αυτή, μία από τις ιδιαίτερες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γεωργάκος, γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της “Parthenon Real Estate”, μέλους του Δικτύου Ολοκληρωμένων Κτηματομεσιτικών Υπηρεσιών (NIRES).

\”Αντί να επενδύσουν σε άλλο ακίνητο, όπως παλαιότερα σε μεζονέτες, πολλοί γονείς πιστεύουν πλέον ότι το καλύτερο είναι ν\’ αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη και μάλιστα με ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες, όπως ελιές ή ροδιές\”, σημείωσε ο κ.Γεωργάκος.

Η κρίση \”αφύπνισε\” το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Η στροφή αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που έφερε στον κλάδο των ακινήτων η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αφού η πτώση των τιμών έχει ανοίξει την επενδυτική όρεξη πολλών αλλοδαπών για αγορές στη χώρα μας, π.χ., ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο και δεύτερο \”πόδι\” της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο, μετά την εκδήλωση της κρίσης, πολλοί αλλοδαποί που προηγουμένως πίστευαν ότι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να προσεγγίσουν την ελληνική αγορά, τώρα τη βλέπουν \”με άλλο μάτι\”.

\”Υπάρχει ενδιαφέρον για μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όχι μόνο από Ρώσους, την εθνικότητα που κυρίως ακούγεται, αλλά και από Γερμανούς, Αυστριακούς και Σέρβους. Όταν το 80% των Σέρβων θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, δεν είναι εύλογο να ενισχυθεί και το ενδιαφέρον σερβικών κεφαλαίων για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας μας; Ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα υπάρξει και από τα Σκόπια για τον ίδιο λόγο\”, σημείωσε.

Από αλλοδαπούς το 8%-9% των αγοραπωλησιών στη Χαλκιδική το 2012

Κατά τον ίδιο, πέρυσι στη Χαλκιδική το 8%-9% των αγοραπωλησιών ακινήτων υπολογίζεται ότι έγινε από αλλοδαπούς. Φέτος, η συμμετοχή τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, παρότι συνολικά θα έχουν μειωθεί οι πωλήσεις. \”Βέβαια, πολλοί έρχονται στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι θα αγοράσουν πολύ φθηνά λόγω της κρίσης και αυτός είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την αγορά. Γι΄αυτό στην εταιρεία έχουμε συγκροτήσει ομάδα αποτίμησης της αξίας των ακινήτων που διαχειριζόμαστε, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον ιδιοκτήτη, τεκμηριώνοντας στον υποψήφιο αγοραστή τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αγοράσει κάτι \’κοψοχρονιά\’.

Πωλούνται οινοποιεία και αμπελώνες

Η καθίζηση στο κλάδο των αστικών ακινήτων έχει στρέψει πολλούς μεσίτες στο κομμάτι της διαχείρισης ιδιοκτησιών (property management)εμπορικού και τουριστικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα πλέον να \”ανακαλύπτονται\” και να βγαίνουν προς πώληση ή μίσθωση ακόμη και ακίνητα, που μέχρι πρότινος άλλαζαν χέρια με διαδικασίες οικογενειακής διαδοχής, όπως οινοποιεία και εκτάσεις με αμπελώνες.

\”Διαχειριζόμαστε τη διάθεση δύο οινοποιείων, ενός στη Χαλκιδική, με δυναμικότητα 105.000 φιαλών και δυνατότητα επέκτασης στις 350.000 φιάλες, και ενός στο Κιλκίς, με παραγωγή 35.000 φιαλών και προοπτική για 120.000-150.000\”, επισήμανε ο κ.Γεωργάκος, διευκρινίζοντας ότι, προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησής τους.

Παράλληλα, η Parthenon ανέλαβε χτες τη διαχείριση (για μισθώσεις) ενός ακόμη μικρού εμπορικού κέντρου, εμβαδού 9.000 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (εντός ιστού), πέραν του πολυχώρου καταστημάτων και γραφείων \”Phoenix Center\”, 18.000 τετραγωνικών, που διαμορφώνεται στον χώρο μιας πρώην καπναποθήκης στην περιοχή του Φοίνικα.

Στο 2002 επέστρεψαν οι τιμές σε πολλές περιοχές

Ως προς την αγορά των αστικών ακινήτων, ο κ.Γεωργάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι \”έχει πεθάνει\”. \”Στο διάστημα 1/1/2009-17/7/2009, είχαμε 247 ζητήσεις για ακίνητα και κάναμε 167 υποδείξεις. Στο αντίστοιχο διάστημα φέτος καταγράψαμε 17 ζητήσεις και έξι υποδείξεις. Δηλαδή, πέσαμε περίπου στο 6,5% σε λίγα χρόνια\”, υπογράμμισε ο κ.Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι η ζήτηση έχει πέσει κάθετα, παρότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 30%-50%, σε σχέση με το προ κρίσης 2009.

Οι τιμές σε κάποιες περιοχές, πρόσθεσε, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2002. \”Βρίσκεις διαμέρισμα στο Πανόραμα με τιμή κάτω των 2000 ευρώ/τετραγωνικό, όταν τον Μάρτιο 2003 οι τιμές ήταν 2200-3670 ευρώ/τμ\”, σημείωσε.

\”Μετανάστες\” στην πόλη τους

Υπενθύμισε ότι η κρίση κινητοποίησε και μια εσωτερική “μετανάστευση\” στη Θεσσαλονίκη, με μετακίνηση κατοίκων προς το κέντρο (καθώς τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης από τα προάστια προς το κέντρο έχουν καταστήσει απαγορευτική τη διαμονή εκτός αστικού ιστού για πολλούς Θεσσσαλονικείς), μετακόμιση σε μικρότερα σπίτια ή και επιστροφή στην εστία των γονιών.

Παράλληλα, πολλά σπίτια μένουν άδεια, καθώς πολλοί Θεσσαλονικείς και παλιννοστούντες, αλλά και Αλβανοί εργαζόμενοι στις κάποτε ευημερούσες κατασκευές, εγκαταλείπουν την πόλη και είτε επιστρέφουν στο χωριό ή την πατρίδα τους είτε κατευθύνονται για εργασία στην ύπαιθρο.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook