Ολοκληρώθηκε επιτυχώς την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης το Πρώτο Θερινό Σχολείο Πολυπρακτορικών Συστημάτων (CretaMASSS-2013) στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος για τους Αυτόνομους Πράκτορες και τα Πολυπρακτορικά Συστήματα (IFAAMAS).

Το Σχολείο αυτό ήταν ταυτόχρονα και το Τρίτο Ελληνικό Θερινό Σχολείο Τεχνητής Νοημοσύνης με θέμα \”Agents\” (HAISS\’13-Agents), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Την έναρξη του Σχολείου χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Βασίλειος Διγαλάκης.

Το Σχολείο παρακολούθησαν 53 φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, και μεταδιδακτορικό επίπεδο προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, του Καναδά, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα προσήλθαν τρεις (3) μεταδιδακτορικοί φοιτητές, 10 υποψήφιοι διδάκτορες, 10 μεταπτυχιακοί φοιτητές, πέντε (5) επαγγελματίες και 25 προπτυχιακοί φοιτητές. Ανάμεσα στους φοιτητές είναι και οι 13 εθελοντές από το Πολυτεχνείο Κρήτης οι οποίοι βοήθησαν ενεργά για να γίνει η διοργάνωση και είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων.

Τα μαθήματα που παρουσιάστηκαν στο Σχολείο από διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού άπτονταν θεμάτων σχετικών με τη Μηχανική Μάθηση, τη Θεωρία Παιγνίων, των Διαδικτυακών Δημοπρασιών, της Μηχανικής Λογισμικού, του Διαμοιρασμού Πληροφορίας σε Μεγάλα Συστήματα, των Γεωπληροφοριακών Συστημάτων, και της χρήσης Τεχνολογίας Πρακτόρων/Τεχνητής Νοημοσύνης για το Έξυπνο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης (Smart Grid), αλλά και για τη μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων.

Στο Σχολείο δίδαξαν 11 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέσσερις από το Πολυτεχνείο Κρήτης: ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης, ο Δρ Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχαήλ Λαγουδάκης και ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Χλιαουτάκης. Οι προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ελλάδας ομιλητές ήταν οι ακόλουθοι:

O Καθηγητής Μανόλης Κουμπαράκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Καθηγητής Γεώργιος Βούρος από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Λέκτορας Βαγγέλης Μαρκάκης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δρ Αλέξανδρος Αρτίκης από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Επίσης δίδαξαν οι προερχόμενοι από Πανεπιστήμια του εξωτερικού: Dr. Michael Rovatsos από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο), και οι Dr. Maria Polukarov και Dr. Valentin Robu από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι ομιλίες, το πρόγραμμα και άλλες σχετικές πληροφορίες με το Σχολείο έχουν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του CretaMASSS-2013 / HAISS\’13-Agents: http://www.intelligence.tuc.gr/cretamasss

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook