Ψηφίστηκε σήμερα η ρύθμιση για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, όπου με την τροποποίηση αυτή λύνεται και το θέμα της ανανέωσης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που είχαν ήδη εκδοθεί στον κάμπο της Αγυιάς.

Ενα χρόνιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Υπενθυμίζεται οτι μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί ο γενικότερος χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς και το ότι δεν είχε εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιόριζε σαφώς τα όρια της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, δημιουργούσε πρόβλημα ασάφειας για το πού ακριβώς μπορούν να αναπτυχθούν οι εκτός του πρωτογενούς τομέα παραγωγικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει κάποιο εκ των προτέρων γνωστό θεσμικό πλαίσιο για κάθε περιοχή.

Υπήρχε δηλαδή άμεσος κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τον πρωτογενή τομέα, όπως συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, ελαιουργεία, τυροκομεία, κλπ, επιχειρήσεις οι οποίες πήραν μεν άδεια εγκατάστασης, αλλά λόγω της ασάφειας ως προς τα όρια της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, αδυνατούσαν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους.

Με την σημερινή ρύθμιση λύνεται το θέμα και όπως σημείωσε ο κ. Μ. Βολουδάκης, ο οποίος προώθησε το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία και στην Βουλή, «το κράτος οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον και να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με καταναγκαστικά μέτρα ως προς την παραγωγική δραστηριότητα».

Δείτε την ομιλία του κ. Βολουδάκη σήμερα στην Βουλή:
Το χρονικό της υπόθεσης και οι σχετικές παρεμβάσεις

Η διαδικασία και οι σχετικές παρεμβάσεις είχαν ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου του 2013 όπου ο κ. Μ. Βολουδάκης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πραγματοποίησαν σύσκεψη στο ΕΒΕΧ για να συνταχθεί το κείμενο με τις κοινές θέσεις, το οποίο διαβιβάστηκε στους συναρμόδιους Υπουργούς, οι όποιοι εξέφρασαν και την θετική τους απάντηση.

Ωστόσο προέκυψαν καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να καταθέσει ο Βουλευτής σχετική ερώτηση στην Βουλή ζητώντας εξηγήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τελικά στις 18 Ιουλίου 2013 κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που συμπεριελάμβανε το θέμα της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Μετά και την συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έγινε νέα συνάντηση στο ΕΒΕΧ για την διαμόρφωση ενός κοινώς αποδεκτού κειμένου διάταξης για να ενταχθεί στο νόμο, παρουσία του κ. Βολουδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, και των Πρόεδρων του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης κ. Στρογγυλού, του ΕΒΕΧ κ. Μαργαρώνη και του Πρόεδρου και του Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ.κ. Παπαδεράκη και Παυλάκη.

Τελικώς πριν τρείς ημέρες το κείμενο που συμφωνήθηκε στην συνάντηση, συντάχθηκε από τη νομική σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κυρία Μ. Φουρναράκη, διαβιβάστηκε από τον κ. Βολουδάκη στον Αν. Υπουργό κ. Καλαφάτη και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου, όπου σήμερα οριστικοποιήθηκε.

Flashnews.gr