Ξεκίνησε από χθες Πέμπτη 1η Αυγούστου το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι τη λήξη του έτους, δηλαδή από 1/8 μέχρι 31/12/2013 .

Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου δημιουργήθηκε σύγχυση για τα ποιά προϊόντα φορολογούνται με ΦΠΑ 23% και ποιά με 13%.

Ο φοροτεχνικός Βασίλης Αντωνακάκης, ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στα Χανιά, δημιούργησε ένα συνοπτικό και πολύ χρηστικό πίνακα με τις αλλαγές που ισχύουν στο ΦΠΑ.

Αναλυτικά ανά δραστηριότητα ισχύουν τα εξής:

\"\"

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές με τον ΦΠΑ

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές που επισκέπτονται καταστήματα εστίασης,  όπως τονίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

Τιμοκαταλόγους

1. Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.

2. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τον νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.

3. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.

4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.

6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.

7. Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.

Λογαριασμός

1. Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δεν σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή … την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.

2. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, κλπ) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.

3. Ο πελάτης πρέπει να ελέγχει πάντα τον λογαριασμό.

4. Να ζητούνται οι νόμιμες αποδείξεις.

Σημεία διανομής του ειδικού σήματος για τη μείωση του ΦΠΑ

Τα σημεία από τα οποία μπορούν να προμηθευτούν οι επαγγελματίες, το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών λόγω ΦΠΑ ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν και νέα σημεία παραλαβής.

Για όλη την Περιφέρεια Κρήτης έχει εξουσιοδοτηθεί ένα σημείο διανομής. Πρόκειται για Εστιατόριο στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα η ΟΕΒΕΝΗ ανακοίνωσε ότι για την παραλαβή του ειδικού σήματος οι επαγγελματίες του Κλάδου μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Βλαστών 10- Ηράκλειο, έναντι παλαιού Ιπποκράτειου) από Δευτέρα 5-8-2013 και ώρες 10 έως 2 το μεσημέρι.

Στην ιστοσελίδα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14675 όλοι οι επαγγελματίες εστίασης μπορούν να δουν πανελλαδικά τα σημεία διανομής του ειδικού σήματος,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook