Ο Δήμος Φαιστού δημοπράτησε την εβδομάδα που μας πέρασε, με ανοιχτό διαγωνισμό, την ανάθεση του έργου Πιλοτικές αναπλάσεις παραδοσιακών πυρήνων οικισμών Σίβα Καμηλαρίου Πιτσιδίων Αντισκαρίου και Πηγαϊδακίων, με προϋπολογισμό 588.000,00 €. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013». Η δημοπράτηση έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου τεχνικών έργων κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και υπηρεσιακών.
Παράλληλα θα δημοπρατηθούν σύντομα και άλλες πλατείες στους περισσότερους οικισμούς όπου η ανάγκη για νέες υποδομές είναι επιτακτική.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Φαιστού, το οποίο είχε καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η Δήμαρχος Φαιστού. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Άξονα 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» και στα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.

\"\"

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία αναπτύσσεται o άξονας δράσης του σχεδίου που, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανθρωπογεωγραφικές, φυσικές και τοπιογραφικές ενότητες της Κρήτης, που διαχρονικά έχει προσδιορίσει με καθοριστικό τρόπο την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού. 
Όλα τα διάσπαρτα και πολυπληθή ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής αξιολογείται ότι μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενοποιημένο σύστημα χωρικών συνόλων, δικτύων και πολιτιστικών διαδρομών, συνδυασμένες μάλιστα με τις υπόλοιπες – επίσης πολυπληθείς και σημαντικές – ενότητες του φυσικού αποθέματος των γειτονικών βουνών (Ψηλορείτη και Αστερουσίων). 
Κύριος στόχος υλοποίησης του προγράμματος είναι να εκκινήσει μία διαδικασία ανάπτυξης, προβολής και αξιοποίησης του ιδιαίτερα πλούσιου πολιτισμικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. 
Στους απώτερους στόχους βέβαια του Δήμου Φαιστού είναι αυτός ο άξονας να λειτουργήσει σαν «ραχοκοκαλιά» ενός ευρύτερου σχεδίου, πάνω στην οποία θα προστίθενται συνεχώς μνημεία, αξιοθέατα και τοποθεσίες με σκοπό να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένα πλήρες σχέδιο προβολής και αξιοποίησης του Δήμου Φαιστού.
Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη δήλωσε: «Οι αναπλάσεις πλατειών και η κατασκευή σύγχρονων χώρων ψυχαγωγίας και ανάπαυλας στο Σίβα, το Καμηλάρι, τα Πιτσίδια, το Αντισκαρί και τα Πηγαϊδάκια αποτελούν πρωτοποριακές κατασκευές, με 
στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ζωνών πρασίνου εντός των οικισμών. Ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία όπου η καταστροφική πυρκαγιά επηρέασε δραματικά τις ζωές των κατοίκων των οικισμών και των γύρω περιοχών. 
Η κατασκευή καινούριων χώρων αναψυχής, σε συνδυασμό με τη φύτευση δένδρων και λουλουδιών, που ταιριάζουν με την Μεσσαρίτικη χλωρίδα, αλλά και η φωταγώγηση των πλατειών με τις μελέτες αυτές, αναδεικνύουν την προστασία του περιβάλλοντος σε πρώτιστο και κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής, με παράλληλο σεβασμό προς τον πολίτη. 
Έτσι, ύστερα από πολύ κόπο και με την πολύτιμη συμβολή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η κατασκευή και ανάπλαση των πέντε πρώτων πλατειών στον Δήμο Φαιστού συνολικού προϋπολογισμού 588.000 Ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ), αποτελεί καίρια συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση των οικισμών του Δήμου, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με σεβασμό πάντοτε προς το περιβάλλον. Δεν σταματάμε όμως εδώ αλλά συνεχίζουμε και με την δημοπράτηση κι άλλων αναπλάσεων οικισμών στο Δήμου Φαιστού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook