Η φωτογραφία που δείχνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν να φεύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου παρέμεινε εγκλωβισμένος για έναν και πλέον μήνα, κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο κατάσκοπος των δύο ηπείρων φοράει ένα σακίδιο στην πλάτη και συνοδεύεται από τον δικηγόρο του Ανατόλι Κουτσερένα.

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έλαβε τελικά το προσωρινό πολιτικό άσυλο από τις ρωσικές αρχές, είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη Ρωσία, παρά τη μεγάλη επιθυμία του να επανενωθεί με την οικογένειά του και να δει την φιλενάδα του, που του λείπει πάρα πολύ, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κουτσερένα.

Ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα μείνει σε ξενοδοχείο ή αν θα νοικιάσει κάποιο διαμέρισμα στη Μόσχα, είπε ο συνήγορος του Αμερικανού. Και αποκάλυψε ότι, ο Σνόουντεν απέκτησε νέους φίλους, ακόμη και αμερικανούς, που θα φροντίσουν ότι θα παραμείνει ασφαλής, τουλάχιστον προς το παρόν.

Λίγη ώρα μετά την επιτυχημένη αποχώρηση του Σνόουντεν απο το αεροδρόμιο, το Wikileaks ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter το εξής: « Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον λαό της Ρωσίας και όλους όσοι προστάτευσαν τον κ Σνόουντεν. Κερδίσαμε τη μάχη, τώρα μένει ( να κερδίσουμε) τον πόλεμο» στο Twitter.

Ο Σνόουντεν περίμενε υπομονετικά κάποια χώρα να του προσφέρει ασφαλές καταφύγιο. Αφού έφαγε «πόρτα» από 20 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έτεινε χείρα φιλίας στον 30χρονο Αμερικανό, υπό προϋποθέσεις όμως.

Στο μεταξύ, η υπόθεση του Αμερικανού κατασκόπου και το γεγονός ότι έλαβε πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, έχει προκαλέσει νέα ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η σύνοδος κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Μόσχα το φθινόπωρο μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα.


protothema.gr