Ενδεικτικά της ρευστότητας της κατάστασης είναι τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρόμετρου που παρουσίασε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μόλις χθες, δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού, ARD, έδινε στην κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ την απαραίτητη πλειοψηφία.

Στην σημερινή δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 40%, με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) να παραμένουν σταθεροί στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν μία μονάδα και ανεβαίνουν στο 27%, όσο κερδίζουν και οι Πράσινοι, που φθάνουν στο 14%. Σταθερή μένει η Αριστερά, με ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με το γερμανικό εκλογικό σύστημα, για να εξασφαλίσει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει, αν δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, να λάβει ποσοστό υψηλότερο του συνόλου της δύναμης των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook