Άρση απαγορευτικού για τις επενδύσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα σηματοδοτεί το deal-οδηγός της Qatar Petroleum International, η οποία μπήκε μέτοχος στη μονάδα ηλεκτρισμού Ήρων II, του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και της γαλλικής Gaz de France Suez. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο καθαρά ιδιωτικό deal στην ενέργεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που ερμηνεύεται και ως ένδειξη ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες και προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν και οι λεπτομέρειες του deal. Η αγορά χαρακτήρισε ως θετική έκπληξη το τίμημα που κατέβαλαν οι Καταριανοί για την απόκτηση του 25% της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 435 MW, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Τα 58 εκατ. δολάρια αντιστοιχούν σε αξία 232 εκατ. δολαρίων για το 100% της μονάδας, ενώ, εάν συνυπολογιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις, η πραγματική αποτίμηση για το 100% της μονάδας φτάνει τα 421 εκατ. δολάρια ή, αλλιώς, τα 320 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος κατασκευής της μονάδας υπολογίζεται κοντά στα 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το τίμημα που προσφέρθηκε από τους Καταριανούς θεωρείται εξαιρετικό και «χτίζει» ένα συνολικό benchmark πραγματικής αποτίμησης για όλη την αγορά ηλεκτρισμού, η οποία, σημειωτέον, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης: κυλιόμενα χρέη, απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, ανοίγματα στον λειτουργό της αγοράς, ΛΑΓΗΕ, συνθέτουν μια εικόνα αγοράς σε αποσύνθεση.

Ωστόσο, αφενός οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, αφετέρου τα μέτρα που φαίνεται να οδηγούν σε σταδιακή εξυγίανση την αγορά και βελτιώνουν το outlook, ήραν και τις τελευταίες αμφιβολίες για το super deal των Καταριανών.

Τι αλλάζει για ΔΕΗ
Η είσοδος των Καταριανών στον Ήρωνα, και μάλιστα με ικανοποιητικό τίμημα, επηρεάζει θετικά και τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αναζητώντας τρόπους να μειώσει τον δανεισμό της με πώληση παγίων της. Το γεγονός επεσήμανε πρόσφατα και η Standard & Poor΄s στην τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ, που συνοδεύτηκε με αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μείωση του δανεισμού, σημείο-«κλειδί» για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, θα μπορούσε να προκύψει από την πώληση assets της εταιρείας.

Συνολικά, πάντως, η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από τη Standard & Poor΄s αποτέλεσε ακόμα ένα θετικό σημάδι ανάκαμψης της ενεργειακής αγοράς, καθώς, όπως αναφέρει στην αξιολόγησή του ο οίκος, εκπληρώθηκε ο ένας από τους όρους για αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι τέλη 41 Ιουνίου συμφωνήθηκε η έκδοση ενδιάμεσου κοινοπρακτικού δανείου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2014.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αξιολόγησή της η Standard & Poor΄s, πλέον δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για χρεοκοπία, παρότι εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη αβεβαιότητες σε σχέση με την οριστική αναχρηματοδότηση αλλά και με τα θέματα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στον αντίποδα, θετικοί καταλύτες για τη ΔΕΗ είναι για τη Standard & Poor΄s η πιθανή επιμήκυνση του δανεισμού, η βελτίωση των χρηματορροών, η αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς και η βελτίωση των γενικότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών στη χώρα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook