Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό με σύγχρονο πολεμικό υλικό, των ανταρτών στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των σκληρών επιθέσεων που δέχονται από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

«Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί εξοπλιστική βοήθεια στους εξεγερμένους, αυτή είναι μια προοπτική που δεν έχει αποκλεισθεί. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.

\"\"Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, σχετικά με το τι κάνουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.

Παρά δε το δεδομένο ότι η Βρετανία έχει ήδη στείλει Βρετανούς στρατιωτικούς στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών, ο Μαρκ Τόνερ επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στη δέσμευσή του ότι δεν θα αποσταλούν επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, στη Λιβύη.

«Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή που σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση, ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ, στη Λιβύη», υπενθύμισε ο Τόνερ.

Ανθρωπιστικό δράμα για τους Λίβυους πρόσφυγες

Τέσσερις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από την ενδοχώρα της Λιβύης, εξερράγησαν πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική Τυνησία, αυτή την εβδομάδα, σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι, πολεμούν τους αντάρτες.

Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις είχαν ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης το Φεβρουάριο και τώρα αντιμετωπίζουν το μένος των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, αναφερόμενο σε πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι οι φονικές εκρήξεις έγιναν σε ακατοίκητη περιοχή στο νότο, κοντά στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα, τη Δευτέρα.

Ένας Λίβυος γιατρός στην Ντεχίμπα, που υποδέχεται και περιθάλπτει τους τραυματίες συμπατριώτες του, που διαφεύγουν στην Τυνησία, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες του είπαν πως τα στρατεύματα του Καντάφι έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς των πόλεων στα Δυτικά Όρη την τελευταία εβδομάδα.

Ο γιατρός που είπε ότι το μικρό του όνομα είναι Αμπντελραμάν, ανέφερε ακόμα ότι όπως του κατήγγειλαν δεκάδες ανθρώπων, τόσο άμαχοι όσο και αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Είναι πάντως δύσκολο να εξακριβωθεί η ακρίβεια αυτών των γεγονότων καθώς η πρόσβαση στην περιοχή αλλά και σε άλλα τμήματα της δυτικής Λιβύης για τους δημοσιογράφους, από την αρχή των συγκρούσεων, είναι πολύ περιορισμένη.

Οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, προσέλκυσε μικρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από την αρχή της εξέγερσης, καθώς τη μερίδα του λέοντος της επικοινωνιακής κάλυψης διατηρούν όλο αυτό το διάστημα οι εξελίξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Μιζουράτα και η Αζντεμπίγια.

Η περιοχή κατοικείται, κατά πλειοψηφία, από Βέρβερους, μια εθνότητα χωρίς συγγένεια με τις περισσότερες φυλές της Λιβύης, που παραδοσιακά αντιμετώπιζε την καχυποψία του καθεστώτος Καντάφι.

Παρά το ότι οι αρχές της Τρίπολης αρνούνται τις κατηγορίες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων στόχων, επιμένοντας ότι επιτίθενται μόνο εναντίον των ένοπλων συμμοριών και των οπαδών της Αλ Κάϊντα, οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ναλούτ, Γιαφράν και Ζιντάν, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων.

«Πολύ αισιόδοξος» για νίκη του καθεστώτος ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη πριν δύο μήνες.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ σε μία τηλεοπτική εκπομπή στο δίκτυο Αλίμπια.

«Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας», πρόσθεσε ενώπιον περίπου πενήντα ανθρώπων που βρίσκονταν στο τηλεοπτικό πλατό χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Επεσήμανε άλλωστε ότι το καθεστώς «δεν επιθυμεί να εκδικηθεί» τους εξεγερμένους, κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Πάντως ο Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε ότι «στη χρήση όπλων και βίας θα απαντήσουμε μόνο με βία και όσοι ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές -που ορίστηκαν το 2007 από τον ίδιο (τον Μουάμαρ Καντάφι), τη μουσουλμανική θρησκεία, την ασφάλεια του κράτους και την εθνική ενότητα- θα υποστούν τις συνέπειες».

«Στόχος δεν είναι η εκδίκηση. Δεν θα εκδικηθούμε κανέναν και δεν θα σκοτώσουμε κανέναν», υπογράμμισε.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Σάιφ αλ Ισλάμ οι επικεφαλής της εξέγερσης στη Μιζουράτα και την Ζεντέν είναι είτε «έμποροι ναρκωτικών, είτε επιχειρηματίες που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν οφειλές» δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γιος του Καντάφι επεσήμανε επίσης ότι έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα και της αποχώρησης δεκάδων χιλιάδων ξένων ταξιδιωτών.

«Η τάξη θα επιστρέψει», δήλωσε ο Σαίφ αλ Ισλάμ. «Τα έργα και οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν και πάλι και οι ξένοι θα επιστρέψουν στη χώρα», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook