Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και ειδικότερα θέματα που αφορούν το Νομό Χανίων βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων και συναντήσεων που είχε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τα Χανιά μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, και του δημάρχου Χανίων, Μ.Σκουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Χανιά και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χανίων, ο κ Μανιάτης προχώρησε σε σημαντικές δεσμεύσεις- εξαγγελίες για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα Χανιά και που αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Χρηματοδότηση των ΣΧΟΑΠ του Νομού Χανίων – Δέσμευση για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά

 Ο κ. Μανιάτης επισκέφτηκε το μεσημέρι το Δήμο Χανίων όπου εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Μ. Σκουλάκη και παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η χρηματοδότηση των ΣΧΟΑΠ του Νομού Χανίων καθώς όπως προανήγγειλε στόχος του Υπουργείου είναι η προώθηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ο Νομός Χανίων θα αποτελέσει έναν πιλοτικό νομό για όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου για τη χωρική ανασυγκρότηση του ελλαδικού χώρου.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την χρηματοδότηση των ΣΧΟΑΠ του Νομού.

Παράλληλα  ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά που όπως τόνισε είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Νομού.

Δείτε δηλώσεις του Υπουργού μετά το πέρας της σύσκεψης στο Δημαρχείο Χανίων

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης, ευχαρίστηκε τον κ. Μανιάτη για την ειδική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο και τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, στην οποία ετέθησαν ειδικά θέματα του Δήμου τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, ενώ εξέφρασε την πεποίηθηση ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για το Δήμο.

Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που ετέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης, όπως η χρηματοδότηση των ΣΧΟΑΠ, η βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας αλλά και η παραχώρηση χώρου για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Δημάρχου

Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια

Σε δηλώσεις του νωρίτερα,  μετά το πέρας της σύσκεψης που έγινε στην Αντιπεριφέρεια και η οποία κράτησε δύομιση ώρες περίπου, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στα νότια της Κρήτης.

«Στα νότια της Κρήτης εκτιμώ ότι σε περίπου 4 -5 μήνες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας».

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό έργο κοινού ενδιαφέροντος όπως το χαρακτήρισε, «το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ την Κύπρο την Κρήτη και από εκεί την ηπειρωτική Ελλάδα και για το οποίο θα υπογραφεί κοινή δήλωση μεταξύ των υπουργών Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook