Η πρώτη γυναίκα κατάδικος που εκτελέσθηκε στις νεοσύστατες ΗΠΑ το 1778 ήταν η Μπαθσίμπα Σπούνερ.

Η Σπούνερ γεννήθηκε το 1746 και ήταν κόρη του επιφανούς αμερικανού ταξίαρχου Τίμοθι Ράγκλς, ο οποίος, το 1766, κανόνισε το γάμο της με τον Τζόσουα Σπούνερ, που κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν μεγάλης ηλικίας.

Το πρώτο παιδί της Μπαθσίμπα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1767. Η νεαρή γυναίκα γέννησε τρεις ακόμη φορές ανάμεσα στο 1770 και το 1775, με το δεύτερο παιδί της να πεθαίνει ελάχιστες μέρες μετά τη γέννα.

Ενώ ζούσαν σε ένα καλαίσθητο διώροφο σπίτι στη Μασαχουσέτη και θεωρούνταν πλούσιοι, ο γάμος τους ήταν δυστυχισμένος, αν και οι λόγοι δεν έγιναν ποτέ γνωστοί.

Κάποιες πηγές λένε πως η δυναμική και κοινωνική Μπαθσίμπα απεχθανόταν τον αδύναμο Τζόσουα, ενώ άλλες δείχνουν πως τον φοβόταν επειδή μεθούσε συχνά και γινόταν βίαιος.

Ένα άρθρο αναφέρει πως εκείνος ίσως είχε σεξουαλικές σχέσεις με υπηρέτριες, πράγμα που ίσως πυροδότησε μια αλυσιδωτή συναισθηματική αντίδραση στη γυναίκα του.

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης, το Μάρτιο του 1777, οι Σπούνερ φιλοξένησαν έναν τραυματία στρατιώτη, τον Έζρα Ρος, τον οποίο φρόντισε και τελικά θεράπευσε η Μπαθσίμπα.

Ο Ρος επισκέφθηκε ξανά τους Σπούνερ τον Ιούλιο του 1777 και σύντομα ξεκίνησε να συνεργάζεται επαγγελματικά με τον Τζόσουα.

Λέγεται πως δημιούργησε δεσμό με την Μπαθσίμπα, η απογοήτευση της οποίας με το γάμο της μεγάλωνε τόσο πολύ, που προτού ο Έζρα φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι με τον Τζόσουα, η Μπαθσίμπα του έδωσε ένα μπουκαλάκι με νιτρικό οξύ, λέγοντάς του να δολοφονήσει τον άνδρα της. Αν και ο Έζρα πήρε το μπουκαλάκι, δεν σκότωσε τον Τζόσουα.

Την περίοδο εκείνη, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, πολλοί βρετανοί πρώην στρατιώτες περιφέρονταν στη Μασαχουσέτη.

Ενώ ο Τζόσουα και ο Έζρα βρίσκονταν σε επαγγελματικό ταξίδι το Φεβρουάριο του 1778, η Μπαθσίμπα κάλεσε σπίτι της δύο βρετανούς στρατιώτες, τον Τζέιμς Μπιουκάναν και τον Ουίλιαμ Μπρουκς.

Οι δύο άνδρες έφαγαν και ήπιαν πολύ καλά, με τα χρήματα του Τζόσουα φυσικά. Η Μπαθσίμπα τους είπε πόσο δυστυχισμένη ήταν, και πόσο πολύ θα ήθελε να γίνει χήρα.

Μιας και ο Έζρα δεν τον δηλητηρίασε, ο Τζόσουα επέστρεψε υγιέστατος σπίτι. Ωστόσο, δεν είδε με καλό μάτι τους δύο καλεσμένους· μάλιστα, τους κατηγόρησε ότι του έκλεψαν ένα ασημικό και τους έδιωξε από το σπίτι του.

Όμως, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς επέστρεψαν δύο εβδομάδες μετά, την 1η Μαρτίου 1778. Ο Τζόσουα έπινε στο καπηλειό με φίλους του. Κατά σύμπτωση, εκείνη τη μέρα ήρθε και ο Έζρα στο σπίτι.

Όταν ο Τζόσουα επέστρεψε, ο Μπρουκς τον χτύπησε και τον στραγγάλισε. Ο Έζρα πήρε το ρολόι του νεκρού και το έδωσε στον Μπιουκάναν.

Οι τρεις άνδρες σήκωσαν το πτώμα, το μετέφεραν ως το πηγάδι, ο Μπιουκάναν του πήρε τα παπούτσια, και το έριξαν μέσα.

Όταν το τρίο επέστρεψε στην άρτι χηρεμένη Μπαθσίμπα, αυτή τους έδωσε χρήματα και ρούχα. Στη συνέχεια οι τρεις άνδρες έφυγαν.

Νωρίς το επόμενο πρωί, οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν να πίνουν, προφανώς γεμάτοι τύψεις.

Το απόγευμα, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς εμφανίστηκαν σε μια ταβέρνα, όπου τα ακριβά τους ρούχα και τα παπούτσια με τα αρχικά «Τ.Σ.» δημιούργησαν υποψίες.

Εν τω μεταξύ, η Μπαθσίμπα κάλεσε τις αρχές και ανέφερε πως ο άνδρας της αγνοούνταν.

Οι ερευνητές βρήκαν το πτώμα στο πηγάδι και οι ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στους γείτονες οδήγησαν στη σύλληψη των Μπαθσίμπα, Μπιουκάναν, Μπρουκς και Έζρα.

Η δίκη τους, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 1778, ξεκίνησε στις 8 το πρωί και έληξε τα μεσάνυχτα, με το δικαστήριο να καταδικάζει και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε θάνατο.

Η εκτέλεσή τους προγραμματίστηκε για τις 4 Ιουνίου του 1778. Η Μπαθσίμπα ισχυρίστηκε πως ήταν έγκυος και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο (η νομοθεσία της εποχής επέτρεπε την εκτέλεση εγκύου μόνο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης), έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή της τουλάχιστον έως τη γέννα.

Τότε, θεωρούσαν την εγκυμοσύνη προχωρημένη μόνο εφόσον το έμβρυο κινούταν μέσα στη μήτρα.

Ο ισχυρισμός της αυτός οδήγησε στην εξέτασή της από ειδικούς, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως δεν ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Στη συνέχεια, η Μπαθσίμπα έγραψε ένα γράμμα, παρακαλώντας τους δικαστές να ζητήσουν και δεύτερη εξέταση για να πιστοποιηθεί το προχωρημένο της εγκυμοσύνης της.

Στις 27 Ιουνίου την εξέτασε μια δεύτερη επιτροπή. Κάποιοι από τους εξεταστές δήλωσαν ότι όντως βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, μιας και το έμβρυο κινούταν. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Παρά τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις της επιτροπής, δεν δόθηκε παράταση ζωής στη Μπαθσίμπα. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι ο υπεύθυνος για τις εκτελέσεις στη Μασαχουσέτη ήταν ετεροθαλής αδελφός του δολοφονηθέντος Τζόσουα Σπούνερ.

Οι γονείς του Έζρα Ρος κατέθεσαν μια μακροσκελή αίτηση για επιείκεια προς το γιο τους, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι τέσσερις κρεμάστηκαν στις 2 Ιουλίου του 1778, και περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την εκτέλεση παρά την καταρρακτώδη βροχή. Η Μπαθσίμπα ήταν ήρεμη αλλά πολύ αδύναμη – χρειάστηκε να τη μεταφέρουν ως το ικρίωμα.

Η νεκροψία που έγινε στο σώμα της αποκάλυψε ένα έμβρυο πέντε μηνών.

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook