Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή ο 72χρονος Γερμανός που συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στα Αρμόλια Χίου για κατασκοπία και ομολόγησε κατά την προσαγωγή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι τροφοδοτούσε με φωτογραφικό υλικό πέντε Τούρκους άγνωστους σε αυτόν.

Οι αστυνομικοί έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού όπου συναντιόταν ο ηλικιωμένος αλλοδαπός με τους «εργοδότες» του και αναζητούν οπτικό υλικό από τυχόν κάμερες ασφαλείας καταστημάτων στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ.

Η ΕΥΠ είχε από καιρό στοχοποιήσει τον 72χρονο Γερμανό που δηλώνει συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, χωρίς να εξηγεί σε ποια δημόσια υπηρεσία της πατρίδας του εργαζόταν. Περίμενε, ωστόσο, την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στη σύλληψή του κι αυτή έγινε λίγες ώρες αφ' ότου αστυνομικοί του τμήματος Μαστιχοχωρίων τον εντόπισαν να φωτογραφίζει στρατόπεδο της περιοχής.

Η άμεση επαφή του με τους Τούρκους πράκτορες αποδείχθηκε από το e-mail που τους έστειλε από τον προσωπικό του λογαριασμό, αμέσως μετά τη σύλληψη των δυο Κούρδων και δυο Ελλήνων με το γεμάτο όπλα φουσκωτό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Ακόμη κι αν ο κατάσκοπος είχε την πρόθεση να αρνηθεί τις κατηγορίες, το ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή που είχε στην κατοχή του δεν άφηνε καμία αμφιβολία για το τι έκανε.


Αλλά και το οπτικό υλικό που βρέθηκε στα τρία laptop που είχε στο σπίτι του, τις δυο φωτογραφικές μηχανές, τις 14 κάρτες μνήμης και τα πέντε usb sticks, έδειχνε ότι φωτογράφιζε κατά κόρον τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων -κυρίως τα πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά οχήματα- αλλά και τις εγκαταστάσεις στην Χίο, χαρτογραφώντας βήμα προς βήμα το νησί.

Ο 72χρονος είχε εγκατασταθεί στη Χίο μόνιμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τουλάχιστον την τελευταία τριετία δούλευε για λογαριασμό των Τούρκων πρακτόρων που τον είχαν πλησιάσει και τους είχαν προσφέρει αμοιβές ύψους 500 ως 1.500 ευρώ για να τους τροφοδοτεί με οπτικό υλικό. Οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, εκτιμούν ότι συνεργαζόταν με την ΜΙΤ πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς πήγαινε επί σειρά ετών στη Χίο για παραθερισμό πριν αγοράσει σπίτι!


protothema.gr