Μνήμες της πιο επώδυνης στιγμής της ιστορίας των ΗΠΑ ξαναζωντανεύει η κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα. Οχι όμως μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό, καθώς τα «μηνύματα» που λαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν πολλά κοινά με τη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη απειλή ήδη έκλεισε 21 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για την Κυριακή, ενώ εξαιτίας της το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την πιο σοβαρή περίπτωση που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό αποκαλύπτει και γερουσιαστής που ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

«Υπάρχει τρομερή \’\’φλυαρία\’\’ εκεί έξω», είπε ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο Ρεπουμπλικανός που είναι μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της γερουσίας. Οπως εξήγησε στο NBC, η «φλυαρία»- ηλεκτρονική παρακολούθηση των επικοινωνιών μεταξύ υπόπτων για τρομοκρατία για σχεδιασμό πιθανών επιθέσεις- «μοιάζει πολύ με αυτό που είχαμε δει πριν από την 11η Σεπτεμβρίου».

Η ίδια απειλή έχει οδηγήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην απόφαση να κλείσουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, όπου είναι η βάση της οργάνωσης με την οποία συνεργάζεται η Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο.

«Είναι η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια», επιβεβαίωσε ο Τσάμπλις. Οπως δήλωσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών στο Reuters, υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους για το αν ο πιθανός στόχος είναι η Υεμένη ή η ευρύτερη περιοχή, για αυτό η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «η απειλή μπορεί να συμβεί ή να προέρχεται από την αραβική χερσόνησο».

Στο μεταξύ, πολλές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι ήδη σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας κι άμεσου συναγερμού εξαιτίας της απειλή, όπως αποκάλυψε στο CNN αξιωματούχος της κυβέρνησης.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook