Πέρυσι οι δυο συναυλίες του στο Ηρώδειο αποτέλεσαν τον πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Σ αυτές τις συναυλίες, που ξεχείλισαν από κόσμο, η κρητική μουσική πήρε τη θέση που της αξίζει στις καρδιές των αθηναίων και έγινε ο αέρας ο οποίος ξεκίνησε από τον Ψηλορείτη και δρόσισε πολιτιστικά την πρωτεύουσα.

Ο Βασίλης Σκουλάς μια από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της Κρήτης με περισσότερα από σαράντα χρόνια αδιάκοπης και ουσιαστικής παρουσίας στη δισκογραφία και σε ζωντανές εμφανίσεις, φέτος φέρνει τον γνήσιο αέρα της κρητικής μουσικής στο Θέατρο των Αγρών τη Δευτέρα 5 Αυγούστου για να αντλήσει τη μελωδία του από τη γνήσια κρητική φύση στο Κυπαρίσσι.

Έχει ετοιμάσει μια συναυλία που παντρεύει με μεράκι και βαθιά γνώση της κρητικής μουσικής παράδοσης το παλιό με το νέο μέσα από τους γνώριμους ήχους της λύρας και του λαούτου και με πρωταγωνιστή έναν μουσικό ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις εκφραστικότερες ανδρικές φωνές που βγήκαν από το μεταπολεμικό παραδοσιακό τραγούδι.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Σκουλά

Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης το 1946. Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.

Εγγονός του Μιχάλη Σκουλά, σπουδαίου λυράρη της εποχής του και γιός του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού. Αρχίζει να μαθαίνει λύρα στα επτά του χρόνια και σε ηλικία μόλις 16 ετών κατορθώνει να καθιερωθεί ως ένας από τους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές του νησιού, χαράζοντας ήδη μια δική του πορεία στην κρητική μουσική παράδοση.

Στο κατώφλι 40 χρόνων συνεχούς και λαμπρής πορείας στο χώρο, τόσο του παραδοσιακού, όσο και του σύγχρονου κρητικού τραγουδιού, ο Βασίλης Σκουλάς έχει να επιδείξει μια μεγάλη σειρά επιτυχημένων καλλιτεχνικών εμφανίσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών, από την Αμερική ως την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς επίσης και στα στέκια που κατά καιρούς δημιούργησε για τη φιλοξενία της κρητικής μουσικής.

θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι πέρα από την γενικότερη προσφορά του στην κρητική μουσική, ο Βασίλης Σκουλάς καθιέρωσε ειδικότερα τις Ανωγειανές κοντυλιές με το μοναδικό εκφραστικό του τρόπο και ταυτόχρονα έγινε φορέας επικοινωνίας με τον υπέροχο μαντιναδολογικό πλούτο του τόπου μας.

Ηχογραφεί για πρώτη φορά το 1969, όμως η ουσιαστική δισκογραφική παρουσία και η συνεργασία του με έντεχνους Έλληνες συνθέτες αρχίζει για το Βασίλη Σκουλά το 1980 με το \”Σεργιάνισμα στη Κρήτη\” και ακολουθούν η Κρητική Ανθολογία, τα τραγούδια του σίδερου και του νερού σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, οι Χίλιες χρυσές αθιβολές, του Έρωτα και του καημού, η Αναφορά στην Κρήτη, ο Πικραμένος αναχωρητής σε ποίηση Ν. Βρεττάκου, οι Δροσοσταλίδες κ.α.

Το Θέατρο των Αγρών και ο Βασίλης Σκουλάς σας περιμένουν τη Δευτέρα 6 Αυγούστου (Είσοδος Ελεύθερη) για ένα γνήσιο κρητικό γλέντι δίπλα στη φύση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook