Εγγεγραμμένος σε ακροδεξιές εκδόσεις βιβλίων που ενστερνίζονται τη «λευκή υπεροχή» και «κυβερνητικές θεωρίες συνωμοσίας» ήταν ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο νεκρός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων.

Σύμφωνα με το BBC Panorama, ο Ταμερλάν διάβαζε ακόμη υλικό για μαζικές δολοφονίες και ακροδεξιά εξτρεμιστικά έγγραφα.

Μέχρι τώρα οι αδελφοί Τσαρνάεφ θεωρούνταν ως αυτοπροσδιοριζόμενοι ριζοσπαστικοί τζιχαντιστές. Το Panorama πέρασε αρκετούς μήνες συνομιλώντας με φίλους των βομβιστών προκειμένου να διαπιστώσουν τη ρίζα της ριζοσπαστικοποίησής τους.

Το πρόγραμμα ανακάλυψε ότι ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ είχε στην κατοχή του άρθρα που αμφισβητούσαν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η βομβιστική επίθεση του 1995 στην Οκλαχόμα ήταν κυβερνητικές συνωμοσίες, ενώ ένα άλλο άρθρο που κατείχε ήταν για το «βιασμό των δικαιωμάτων των οπλων μας»

Διαβάζοντας υλικό σχετικά με την λευκή υπεροχή ο ίδιος είχε σχολιάσει γράφοντας «ο Χίτλερ είχε ένα δίκιο». Παράλληλα, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ είχε βιβλία που διηγούντο τι υποκινεί μαζικές δολοφονίες και επεσήμαναν το πως οι δράστες σκότωναν και ακρωτηρίαζαν με ηρεμία.

newpost.gr