Λουτροθεραπεία συνιστάται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, μετατραυματικές δυσκαμψίες και δερματοπάθειες

Tι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Από τους αρχαίους Βαβυλώνιους, στον Ιπποκράτη και εν συνεχεία στους Ρωμαίους και τη σύγχρονη εποχή, τα ιαματικά λουτρά αποτελούν έναν εξαιρετικό εναλλακτικό τρόπο θεραπείας για μεγάλο εύρος ασθενειών.
Ιαματικά λουτρά για εναλλακτική θεραπεία

Στη χώρα μας, παρά την πληθώρα εξαιρετικών ιαματικών πηγών, κάποιες εκ των οποίων είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο, ο θερμαλισμός δεν βρίσκεται ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Ακόμα και έτσι, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τις δεκάδες πηγές της Ελλάδας όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους αλλά και για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της θεραπείας στα ιαματικά λουτρά.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα ιαματικά λουτρά βοηθούν κυρίως όσους πάσχουν από ρευματικά νοσήματα, παθήσεις των νεφρών που σχετίζονται με λιθιάσεις, μετατραυματικές χειρουργικές κακώσεις των οστών, περιφερικές παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και παθήσεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Αντίθετα, η λύση των ιαματικών πηγών αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από μη αντιρροπούμενες παθήσεις της καρδιάς όπως είναι για παράδειγμα η καρδιακή ανεπάρκεια με οιδήματα.

Τη λουτροθεραπεία πρέπει να αποφύγουν επίσης όσοι πάσχουν από στεφανιαία ανεπάρκεια με στηθαγχικές κρίσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ιατρικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν υποστεί πρόσφατα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή είχαν αιμορραγία ανεξαρτήτως των λόγων από τους οποίους αυτή προκλήθηκε. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται τα ιαματικά λουτρά σε όσους πάσχουν από βαριά μορφή διαβήτη και τους χορηγείται ινσουλίνη, στους καρκινοπαθείς και στους ασθενείς με νεφρική, ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Οσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ενδιαφέρονται να κάνουν θεραπεία στα ιαματικά λουτρά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος ο Οργανισμός χορηγεί επίδομα που μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ για 15 λούσεις.

Δικαίωμα για να κάνουν λουτροθεραπείες έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις που προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα και δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η συστηματική σκλήρυνση, η πολυμυοσίτιδα, η δερματίτιδα, η ρευματική πολυμυαλγία και η μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού.

Επίσης, λουτροθεραπεία δικαιούνται οι ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματικές δυσκαμψίες και δερματοπάθειες όπως το χρόνιο έκζεμα, η ψωρίαση και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν περιλαμβάνουν ιατρική γνωμάτευση, ανάλογα με την πάθηση, από ορθοπαιδικό, ρευματολόγο ή δερματολόγο από δημόσιο νοσοκομείο.

Στη γνωμάτευση, η οποία μπορεί να χορηγηθεί και από γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή συμβεβλημένο με τον Οργανισμό, θα αναφέρεται η φύση της πάθησης και η ανάγκη που υπάρχει για λουτροθεραπεία. Θα πρέπει να υποβληθεί, επίσης, γνωμάτευση καρδιολόγου στην οποία θα βεβαιώνεται ότι δεν αντενδείκνυται η λουτροθεραπεία. Θα πρέπει να υποβληθούν, επίσης, τα εισιτήρια των λούσεων, βεβαίωση του υπεύθυνου της λουτροπηγής ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος, βεβαίωση από την οποία προκύπτουν οι ημερομηνίες των λούσεων, καθώς και παραστατικά από το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο οποίο έμεινε ο ασθενής.

Ολα αυτά τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οι οποίες θα αποφανθούν για το ποσό που δικαιούται ο ασθενής. Το ποσό, για μέγιστο αριθμό 15 λούσεων, φτάνει τα 150 ευρώ. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες λούσεις το ποσό που δίνεται είναι αναλογικά μικρότερο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτημάτων των ασφαλισμένων όλων των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ φορέων θα γίνεται στις περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους στα Τμήματα Παροχών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από τα οποία εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook