Κατάσκοπο ετών 72, με γερμανικό διαβατήριο, που δρούσε για λογαριασμό των Τούρκων, συνέλαβαν οι Αρχές στη Χίο.

Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο νησί, όπου συνελήφθησαν Κούρδοι που αναζητούνταν στη γειτονική χώρα για τρομοκρατία, αποκαλύφθηκε ακόμη μία σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας.

Οπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, ο 72χρονος Γερμανός υπήκοος κατασκόπευε ελληνικούς στόχους και με κρυπτογραφημένα e-mail και ηλεκτρονικά αρχεία παρέδιδε τις πληροφορίες σε Τούρκους.

Ο ηλικιωμένος άντρας, που ήταν υπεράνω πάσης υποψίας, συνελήφθη την Παρασκευή το μεσημέρι στα Αρμόλια Χίου από αστυνομικούς του Α.Τ. Μαστιχοχωρίων Χίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο Γερμανός κατάσκοπος φωτογράφιζε τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια εγκαταστάσεις, έργα, υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (ΔΕΗ, λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο. Μάλιστα, λίγο πριν από τη σύλληψή του είχε φωτογραφήσει το στρατόπεδο στα Αρμόλια.

Στην κατοχή του 72χρονου κατασκόπου βρέθηκαν τρία λαπτοπ, 14 κάρτες μνήμης, 5 usb sticks , 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά τηλέφωνα και ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή

Στην κατοχή του Γερμανού υπηκόου βρέθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές που κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών, καθώς και κάρτες αποθήκευσης. Σε έρευνα που έγινε στην οικία του στη Χίο βρέθηκαν τρία λάπτοπ, 14 κάρτες μνήμης, 5 usb, 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου, 2 κινητά τηλέφωνα και γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.

Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι το καλοκαίρι του 2010 τον πλησίασαν άγνωστα σ\’ αυτόν άτομα με σκοπό να τους παραδίδει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό. Για κάθε «πακέτο» με στοιχεία κατασκοπείας πληρωνόταν από 500 έως 1.500 ευρώ.

Τα απόρρητα στοιχεία τα έστελνε είτε μέσω κωδικοποιημένου e-mail, το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παρέδιδε αυτοπροσώπως, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία, σε 5 άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους.

Στον λογαριασμό του βρέθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποστείλει την προηγούμενη εβδομάδα σε άγνωστο αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα.

Στο ίδιο μήνυμα το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών 2 αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και 2 ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.

Ο Γερμανός 72χρονος είχε εγκατασταθεί στη Χίο πριν από 4 χρόνια και παρουσιαζόταν ως συνταξιούχος. Δεν είχε κινήσει τις υποψίες των συμπολιτών του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είχε μείνει για 10 χρόνια στην Τουρκία.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία και ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

ethnos.gr/ Λευτέρης Μπιντελας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook