Ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, παρουσίασε χθες, μετά την ορκωμοσία του, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, η οποία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Δύση για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η 18μελής κυβέρνηση αποτελείται από έμπειρους τεχνοκράτες που είχαν ήδη υπηρετήσει στις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί (1989-1997) και Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005).

Το Ιράν, η οικονομία του οποίου πιέζεται όλο και περισσότερο από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει πτώση των πετρελαϊκών εξαγωγών και εισπράξεων κατά 50%, χρειάζεται να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να φθάσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την προοδευτική άρση των κυρώσεων οι οποίες πλήττουν κυρίως τον τομέα αυτόν.

Όμως ήδη οι συντηρητικοί επικρίνουν τις επιλογές πολλών υπουργών, ειδικά αυτήν του υπουργού Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση από το 1997 ως το 2005.

Με άρθρο του διευθυντή της Χοσεΐν Σαριατμανταρί, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν εξαπέλυσε επίθεση στον Ζανγκανέχ. «Κάποιος ο οποίος έχει τόσες εκκρεμείς υποθέσεις για συμβάσεις οι οποίες είχαν πλήξει [τα εθνικά συμφέροντα] πώς μπορεί να αναλαμβάνει ένα τόσο ευαίσθητο και καθοριστικό υπουργείο όσο αυτό του Πετρελαίου;», υπογράμμισε.

Ο Ζανγκανέχ είχε χρηματίσει υπουργός Πετρελαίου καθ' όλη την διάρκεια της προεδρίας Χαταμί, από το 1997 ως το 2005, ενώ ήταν επίσης στο επιτελείο της εκστρατείας του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, του ηττηθέντος υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες είχε σημειωθεί η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ραμεζάν Σοτζαϊέ επέκρινε από την πλευρά του «την απουσία γυναικών και νέων στην κυβέρνηση». Η μέση ηλικία των υπουργών είναι τα 58 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζομχουρί Ισλαμί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, η κυβέρνηση αποτελείται από τρεις συντηρητικούς, επτά μεταρρυθμιστές, τέσσερις μετριοπαθείς και τέσσερις ανεξάρτητους.

Ωστόσο το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων είναι ότι θεωρούνται προσκείμενοι στις θέσεις του προέδρου Ροχανί.

Ο νέος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να επιλέξει τα στελέχη της κυβέρνησής του με βάση τις ικανότητές τους κι όχι το πού πρόσκεινται πολιτικά.

Είναι ο συντηρητικός Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί ο οποίος καλείται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ονομάστηκε ο χοτζατολεσλάμ Μαχμούντ Αλαβί, άλλος ένας συντηρητικός.

Πρόκειται για «μια κυβέρνηση της μέσης οδού, που θα εξασφαλίζει την υποστήριξη πότε των μεταρρυθμιστών και πότε των συντηρητικών», σχολίασε ο Σαντέγ Ζιμπακαλάμ, ένας πολιτικός αναλυτής προσκείμενος στους μετριοπαθείς.

«Η ομάδα του κ. Ροχανί [η οποία αναλαμβάνει] την οικονομική πολιτική είναι ισχυρή, ικανή και πρόκειται να συνεργαστεί. Η βουλή πρέπει να ξέρει ότι πρόκειται για μια ενωμένη και ισχυρή ομάδα η οποία θα είναι ικανή να διευθετήσει τα οικονομικά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού», έγραψε ο Αχμάντ Χοράμ, μεταρρυθμιστής πρώην υπουργός, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αρμάν.

Ωστόσο η μετριοπαθής συντηρητική εφημερίδα Χαφτέ-Σομπχ εκτιμά πως ορισμένοι από τους υπουργούς δεν εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη της βουλής, όπου η πλειοψηφία είναι συντηρητική, επικαλούμενη «ένα ή δύο μέλη» των μεταρρυθμιστών.

Η βουλή αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία δεν έχει καθοριστεί επίσημα η ημερομηνία.

Η επιλογή του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, του πρώην πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ (2002-2007), για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών χαιρετίστηκε γενικώς από τον Τύπο της χώρας.

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ροχανί, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να επιδιώξει μια «ταχεία πρόοδο» όσον αφορά την διαπραγμάτευση για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ροχανί είχε δηλώσει χθες ότι η Δύση δεν μπορεί να «κάνει να ενδώσει ο ιρανικός λαός με την επιβολή κυρώσεων και τις απειλές πολέμου» και ότι η «μόνη λύση για να μιλήσει με το Ιράν είναι ο διάλογος σε ισότιμη βάση».

«Σημειώσαμε τις δηλώσεις του νέου προέδρου» του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. «Ελπίζουμε ότι η νέα ιρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδιώξει ταχεία πρόοδο προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλακεί σε διάλογο με εποικοδομητικό τρόπο όσον αφορά τις προτάσεις [της ομάδας] των 5+1 για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Η Άστον, η οποία διαπραγματεύεται εξ ονόματος της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία– συν τη Γερμανία), είχε καλέσει την 16η Ιουλίου το Ιράν να διορίσει «το ταχύτερο» μια νέα ομάδα για να επαναληφθούν «όσο το δυνατόν συντομότερα» οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

protothema.gr