Ενισχύσεις από διάφορα σημεία της χώρας συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, η οποία μαινόταν απο τις 11 χθες το βράδυ. Ένα σπίτι καταστράφηκε χωρίς να κινδυνεύσουν οι ένοικοι του, ενώ η φωτιά έφτασε σε αρκετές αυλές σπιτιών προκαλώντας ζημιές. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Κλειστοί οι γύρω δρόμοι.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 22:45 χτες το βράδυ, σε περιοχή μεταξύ της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Ενισχύσεις από όλη τη χώρα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, με πληρώματα και οχήματα από Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα, καθώς και από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή να μεταβαίνουν στα πύρινα μέτωπα.

Εκτιμάται πως η φωτιά σύντομα θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, χάρη στη συμβολή ισχυρών εναέριων και επίγειων δυνάμεων, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες πρωινές ώρες.

Έπειτα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβέστες έχουν αποσοβήσει τον κίνδυνο εισόδου της φωτιάς στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας όπως επίσης και το ενδεχόμενο ολοσχερών καταστροφών στις κατοικίες της περιοχής, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, με βασική πηγή ανησυχίας να αποτελούν ορισμένες μικρές αναζωπυρώσεις που λαμβάνουν χώρα.Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής και των Δημοτικών Αρχών, έως τώρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς ένα σπίτι, ενώ παράλληλα κι άλλα οικήματα έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

Στο σημείο των πύρινων μετώπων, ενεργούν 122 πυροσβέστες, με 61 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πολλά βυτιοφόρα οχήματα δήμων, καθώς επίσης ιδιωτικές υδροφόρες και εθελοντές.Στον αγώνα κατά της πυρκαγιάς συμμετέχουν επίσης 60 στρατιώτες και τρία μηχανήματα του στρατού. Οι επίγειες δυνάμεις υποστηρίζονται από δέκα συνολικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ένα της Πυροσβεστικής και δυο Σινούκ του Στρατού.Οι προσπάθειες των εναέριων μέσων συντονίζονται από ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 χθες το βράδυ, στην περιοχή Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων. Το μέτωπο της φωτιάς, αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση, κινήθηκε λίγο μετά τις 4 ξημερώματα προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων. Το νότιο τμήμα, νωρίτερα, είχε κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο αρχικά απειλήθηκε αλλά ο κίνδυνος απομακρύνθηκε καθώς η φορά του αέρα άλλαξε μετά τις 3 το πρωί.

Οι φλόγες πλησίασαν λίγο πριν τις 3 στο Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, το κέντρο δεν απειλήθηκε.

Η δημοτική αρχή της Βαρυμπόμπης έδωσε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες που βρίσκονται κοντά και γύρω στην οδό Ορφέως προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής, περισσότερο όμως για προληπτικούς λόγους. Η κυκλοφορία στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, από το ύψος της πλατείας Θρακομακεδόνων έχει διακοπεί για τα οχήματα, ενώ δεν διεξάγεται η κυκλοφορία στις οδούς Μίχα, Ορφέως και Βούλγαρη. Η φωτιά έχει δημιουργήσει προβλήματα ηλεκτροδότησης και πολλά τμήματα της περιοχής ενδέχεται να μην έχουν ρεύμα.

kathimerini.gr