Ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στην καταναλωτική εμπειρία μυώντας την ανθρωπότητα στις online αγορές και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε βιβλία, φιλοδοξεί τώρα να αλλάξει και την μοίρα του Τύπου.

Ο λόγος για τον Τζεφ Μπέζος, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του ιντερνετικού γίγαντα Amazon.com, ο οποίος απέκτησε μια από τις πιο εμβληματικές εφημερίδες των ΗΠΑ, την Washington Post, έναντι 250 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αιφνιδίασε πολλούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά που όμως ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του απρόβλεπτου και συχνά ασύμβατου με τη λογική και τις επιταγές της Wall Street, Μπέζος. Ο τελευταίος έχει προκαλέσει πολλές φορές αίσθηση -αλλά και φθόνο- με τις επενδυτικές του επιλογές. Μέσω του προσωπικού επενδυτικού οχήματος, της Bezos Expeditions, ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει βάλει πολλά στοιχήματα, συμπεριλαμβανομένων του ιστοτόπου επιχειρηματικών ειδήσεων Business Insider και του παγκοσμίως γνωστού κοινωνικού μέσου Twitter. Το πιο εξεζητημένο του επενδυτικό σχέδιο είναι πάντως το ιδιωτικό διαστημικό πρόγραμμα Blue Origin με το οποίο φιλοδοξεί να φάει το… ψωμί της NASA μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά μεταφορών ανθρώπων και φορτίων στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα πάντως, ότι έχει πιάσει έχει μετατραπεί σε… χρυσό:

Το online βιβλιοπωλείο Amazon.com που έστησε μέσα από το γκαράζ του στο Σηάτλ την εποχή της έκρηξης των επιχειρήσεων του Διαδικτύου στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του \’90, εξελίχθηκε σε παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσό που στη συνέχεια επεκτάθηκε στην πώληση πάσης φύσεως προϊόντων από ρούχα και CD, μέχρι πάνες για μωρά και είδη… μαναβικής.

Το λανσάρισμα της ταμπλέτας Kindle από το Amazon.com έφερε επανάσταση στη διανομή και ανάγνωση των βιβλίων.

Η υπηρεσία Twitter γνωρίζει άνευ προηγουμένου επιτυχία και είναι πλέον ευθέως συγκρίσιμο σε αναγνωρισιμότητα με τον βασιλιά των κοινωνικών μέσων, Facebook.

Μπορεί άραγε ο Μπέζος να επαναλάβει την επιτυχία του αυτή και με την Washington Post; Αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπογραμμίζουν την επιλογή του Μπέζος να επενδύει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμώντας ότι οι δημοσιογράφοι της Post βρήκαν ένα νέο, υπομονετικό και διορατικό αφεντικό που διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να δώσει νέα πνοή στην εφημερίδα αλλά και την ίδια τη δημοσιογραφία. Από την άλλη, υπάρχουν και φωνές που κατηγορούν τον Μπέζος ότι καταστρέφει τους λιανεμπόρους του «πραγματικού» κόσμου και δημιουργεί μια νέα τάξη χαμηλόμισθων στην αυτοκρατορία του. Το μέλλον θα δείξει…

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook