«Νίπτει τας χείρας της» η Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με το θέμα της περαίωσης αυθαιρέτων ρίχνοντας την «καυτή πατάτα» στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σε δηλώσεις της, χθες, η υπουργός Περιβάλλοντος επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, και προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

Πρόστιμα

Ωστόσο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι το ζήτημα του ύψους των προστίμων διατήρησης είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαμορφωθούν σε επίπεδο, που να είναι εισπράξιμα, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι εισπρακτικής πολιτικής στο θέμα των αυθαιρέτων κι αυτοί απαιτούν την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολής προστίμων, αντί να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα των ημιυπαιθρίων. Υπό αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει τη θέση του ως προς το θέμα της περαίωσης και δηλώνει ότι στόχος του είναι μια γενικότερη αυστηρή πολεοδομική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά το μείζον ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης.

«Άλλο η λογιστική αντιμετώπιση των αυθαιρέτων -?ε την είσπραξη προστί?ων- κι άλλο η εξεύρεση ?ιας συνολικής λύσης για τα αυθαίρετα», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που τίθεται το θέμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πιέζει για εισπράξεις από τα αυθαίρετα εδώ και περίπου έναν χρόνο. Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια ύστερα από διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Δύο δισ. ευρώ
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει από τα αυθαίρετα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των αυθαιρέτων δεν είναι γνωστός, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις προσεγγίζουν σε όλη την Ελλάδα το 1 εκατομμύριο.

 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος με την ηγεσία της Δικαιοσύνης ώστε να βρεθεί η νομική φόρμουλα, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλει το ΣτΕ, καθώς και τι θα γίνει με τις «κραυγαλέες περιπτώσεις» αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ρέματα κ.λπ. Στο διάλογο με τη Δικαιοσύνη θα καθοριστούν και οι μηχανισμοί ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης με στόχο να αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook