Υλικά

• 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
• 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 80 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 250 ml. πετιμέζι
• 200 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό απ’το προηγούμενο βράδυ
• 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 2 κόκκοι μπαχάρι
• 2 δαφνόφυλλα
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε πλοκάμια (μερίδες) το χταπόδι, και το βάζουμε σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά.

Αποσύρουμε το χταπόδι κρατώντας το ζουμί του κατά μέρος.

Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν ενα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι συνεχίζοντας το τσιγάρισμα για ακόμα 3 λεπτά. Σβήνουμε με το πετιμέζι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ζωμό του χταποδιού και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Παράλληλα, βράζουμε σε άλλο σκεύος τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε κι’αυτά στο φαγητό μας. Διορθώνουμε τη γεύση και συνεχίζουμε μέχρι να γλασάρει η σάλτσα.