Την τιμητική του έχει φέτος το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,  καθώς θα αποτελέσει το τιμώμενο μουσείο της περιφέρειας στον καθιερωμένο ετήσιο θεσμό του Μουσείου Μπενάκη.

Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει στις 2 Μαΐου στο κτίριο της οδού Πειραιώς με παράλληλα εγκαίνια της έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ»

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η επιμελήτρια της έκθεσης, συγγραφέας Κλαίρη Μητσοτάκη, μέλος Δ.Σ. της Εταιρίας Κρητικών Μελετών που έχει ιδρύσει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Το αρχείο του Σβαρτς είναι κατατεθειμένο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, καθώς δόθηκε ως δωρεά από τους κληρονόμους του στην Εταιρία Κρητικών Μελετών Αποτελείται από ημερολόγια 388 σελίδων με σχέδια και ακουαρέλες, 461 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 18 ζωγραφικοί πίνακες).

 

Έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Εν τω μεταξύ, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζεται έως τις αρχές Ιουνίου στις αίθουσες του ίδιου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ανοίγει το κεφάλαιο της παρουσίας ευρωπαϊκών δυνάμεων στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα όταν το Κρητικό Ζήτημα απειλούσε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση εστιάζει στην παρουσία των Ούγγρων στρατιωτών και τιτλοφορείται «1897 – 1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη.

Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα», καρπός συνεργασίας της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με το Ινστιτούτο και Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βουδαπέστης υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Ελλάδα.

Το υλικό αυτό παρουσιάζεται σε συνδυασμό με αντικείμενα της εποχής που χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τα αυστροουγγρικά και τα λοιπά ευρωπαϊκά στρατεύματα αλλά και από τις ελληνικές και οθωμανικές δυνάμεις, καθώς και τους Κρήτες επαναστάτες.

Περιλαμβάνονται επίσης γελοιογραφίες με θέμα το Κρητικό Ζήτημα από τον ουγγρικό, αυστριακό και τσέχικο Τύπο της εποχής.

Σύμφωνα με το πληροφοριακό υλικό που παραχώρησε η Εταιρία Κρητικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στις αρχές Απριλίου του 1897, 2.500 στρατιώτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Αυστροουγγαρία– αποβιβάστηκαν στην Κρήτη με αποστολή την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Είχε προηγηθεί, κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, η άφιξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και η αποβίβαση μικρών δυνάμεων πεζοναυτών. Η παρουσία των αυστροουγγρικών δυνάμεων στην Κρήτη διήρκεσε ένα περίπου χρόνο, καθώς στα μέσα Απριλίου 1898, τα στρατιωτικά τους τμήματα αποχώρησαν από το νησί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook