Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και η κλιμάκωσή του συνιστούν την κύρια απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της CIA σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη καθώς ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την CIA, την οποία υπηρέτησε για 33 χρόνια, ο Μάικλ Μόρελ έθεσε την Συρία πρώτη μεταξύ των απειλών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

\”Είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα στον κόσμο λόγω της κατεύθυνσης προς την οποία προσανατολίζεται\”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι ξένοι ισλαμιστές μαχητές εντάσσονται στις τάξεις των εξεγερμένων από αυτό που είχε συμβεί ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του πολέμου στο Ιράκ.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι η σύγκρουση να ξεπεράσει τα σύνορα της Συρίας ή το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να καταρρεύσει και η Συρία να γίνει ένα νέο καταφύγιο για την Αλ Κάιντα, εκτίμησε. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουν από τον έλεγχο της κυβέρνησης τα όπλα που έχει στην κατοχή της, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, προειδοποίησε ο Μορέλ.

Μεταξύ των άλλων απειλών που παρέθεσε ο Μάικλ Μόρελ στη συνέντευξή του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι το Ιράν, η Αλ Κάιντα, η Βόρεια Κορέα και ο κυβερνοπόλεμος.

Όσον αφορά την Αλ Κάιντα, ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ μείωσαν \”σημαντικά\” την απειλή που θέτει η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση, αλλά πρόσθεσε ότι και η τελευταία \”είχε επίσης νίκες\”.

\”Η διάχυση της Αλ Κάιντα είναι η νίκη της\”, σημείωσε, μιλώντας για τον κατακερματισμό της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε διάφορες οργανώσεις που γίνονται όλο και πιο αυτόνομες.

Ο Μάικλ Μόρελ θα αντικατασταθεί από έναν νομικό του Λευκού Οίκου, τον 43χρονο Έιβριλ Χέινς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook