Το κατώφλι του Λευκού Οίκου περνά απόψε, στις 22.00 ώρα Ελλάδας (13.00 ώρα Ουάσιγκτον), ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για ένα κρίσιμο «τετ-α-τετ» με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάρακ Ομπάμα, ενώ θα έχει προηγηθεί το γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι.

Στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Αμερικανό ηγέτη θα τεθούν κυρίως τα γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα, στη λίστα των συνομιλιών βρίσκεται η οικονομία και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Για το ζήτημα αυτό όπως έχει φανεί από τη στάση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, υπάρχει συναντίληψη για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή.

Η ανησυχία για την κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και η διαφωνία για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία, έχει εκφραστεί πολλές φορές από την αμερικανική πλευρά που ζητά αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση χρέους επηρεάζει άμεσα και τη σταθερότητα της δικής τους οικονομίας.

Επίσης η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία που η Ελλάδα μπαίνει σαν ισχυρός παίκτης στο ενεργειακό παιχνίδι, έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο αγωγός TAP και η επιλογή της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι φυσικό, οι κινήσεις αυτές και κυρίως οι ενδείξεις για σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στη χώρα μας έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών εταιριών εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Εκτός από τα οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης, θα βρεθούν επίσης, η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και η Διαντλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ζήτημα μεγάλης σημασίας ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας).

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον , τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς, αλλά και ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ και η οποία εκφράστηκε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.

Οι επαφές του πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ άρχισαν με επίσκεψη στα γραφεία της Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της Washington Post έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Αργότερα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου ο πρωθυπουργός όπου δείπνησε με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση επί τάπητος βρέθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.

Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Και στις δύο συναντήσεις, η ελληνική αντιπροσωπεία βρήκε ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις τους, ανέλυσε την κατάσταση και παρουσίασε τις θέσεις της χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλούς παράγοντες αστάθειας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook