Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και στην τρόικα πως υπάρχει θέληση και δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011 – 2015.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκε το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα δέκα σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο ευελπιστεί πως μπορεί να εισέλθουν στα ταμεία του κράτους 2 – 4 δισ. ευρώ εντός του 2011, ενώ υπάρχει και η προσδοκία πως το ποσό αυτό μπορεί να είναι τελικά υψηλότερο, ώστε να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα προς τις αγορές.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, από το οποίο αναμένονται σημαντικά έσοδα, είναι ο ΟΠΑΠ και η αποκρατικοποίησή του σε δύο δόσεις. Η πρώτη με τις νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του Οργανισμού και εν συνεχεία η πώληση των μετοχών (34%) που κατέχει. Ωστόσο, είναι αμφίβολ

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη έγινε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να τηρηθεί χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι για όλα τα project των αποκρατικοποιήσεων.

Στο «τραπέζι» μπήκαν μία σειρά από θέματα για τα οποία ελήφθησαν και αποφάσεις ώστε να τρέξουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι θα γίνει αργότερα με την option της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για το διαγωνισμό της πώλησης έως 31% της ΔΕΠΑ θα γίνει εντός του 2011.

 Για τον ΟΤΕ η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά -όπως διευκρίνιζαν- στη σύμβαση που έχει υπογραφεί το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να πουλήσει στην DT και οι Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή οι Γερμανοί δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν εφόσον δεν προτίθεται το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, μετά το Πάσχα ξεκινάνε οι διαδικασίες για αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ θα προσληφθούν και οι σύμβουλοι για τα ακίνητα. Το πιο άμεσο ίσως project είναι αυτό του ΟΔΙΕ, αφού στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος με τζίρο 9,5 δισ. ευρώ), δηλώνοντας «παρών» στη διεκδίκηση του ΟΔΙΕ. Να σημειωθεί ότι η PMU βρίσκεται στην ελληνική αγορά έχοντας ενθέσει στα στοιχήματά της και γαλλικές ιπποδρομίες.

 

Οι 10 αποκρατικοποιήσεις που ξεκινούν το 2011

1. Πώληση ΟΔΙΕ

2. Αξιοποίηση Ελληνικού

3. Επέκταση Σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

4. Πώληση του Εμπορικού Τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

5. Πώληση του 31% της ΔΕΠΑ

6. Μείωση ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ

7. Νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

8. Πώληση της ΛΑΡΚΟ

9. Πώληση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

10. Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων

ΟΛΠ: πρόσληψη συμβούλου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προσληφθεί ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρότασή του για τη σύσταση της εταιρείας Holding, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα).

Όπως σημείωσε ο Γ. Ανωμερίτης, η εταιρεία θα εισάγει το 49% των μετοχών στο Χ.Α., ενώ το 51% θα το διατηρήσει το Δημόσιο. Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΛΠ δεν απάντησε σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον Οργανισμό.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook