Κάτι σπουδαίο και ενδιαφέρον θα συμβεί αυτές τις ημέρες και το έμαθα απ' το Περιοδικό Δρόμου "σχεδία".

Είναι κάτι απ' αυτά που περνούν συνήθως στα ψιλά - και θεωρούνται μικροπράγματα.

Αύριο Παρασκευή 9 Αυγούστου αναχωρεί η αποστολή της ελληνικής ομάδας αστέγων για το Πόζναν της Πολωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

64 χώρες συνολικά θα δώσουν το παρών σε αυτό το σπουδαίο αθλητικό μα πρωτίστως κοινωνικό γεγονός. 

Ο Αντώνης, ο Στέλιος, ο Χρήστος, ο Εριόν, ο Θανάσης, η Ορθοδοξία, ο Δημήτρης, ο Κώστας. Η ελληνική ομάδα αστέγων που αυτή την Παρασκευή ταξιδεύει για την Πολωνία και το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Δείτε τι γράφει το δελτίο τύπου:

Ο Χρήστος και ο Κώστας από το Βόλο, ο Αντώνης, ο Στέλιος, ο Εριόν, ο Δημήτρης, ο Θανάσης και η Ορθοδοξία.

Είναι τα ονόματα της τόσο ξεχωριστής αυτής παρέας που συνθέτουν τη φετινή «φουρνιά» της εθνικής Αστέγων.

Η Ορθοδοξία μας (μετά από χρόνια προσπαθειών!) είναι το πρώτο κορίτσι που μπαίνει σε αποστολή της Εθνικής Αστέγων.

Σε ηλικία 20 χρόνων είναι πωλήτρια του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και το νεαρότερο μέλος αυτής της ομάδας.

Ο Δημήτρης ο πορτιέρο (!) στα 35 του χρόνια είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Προπονητής της ομάδας είναι ο Σέργιος Μήλης και αρχηγός της αποστολής ο Χρήστος Αλεφάντης.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει αυτή την Κυριακή 11 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την μεθεπόμενη Κυριακή 18 Αυγούστου.

Συμμετέχουν 64 χώρες-ομάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη με κύριο στόχο όχι να «σηκώσουν την κούπα», αλλά κυρίως, όλοι μαζί να βάλουν ένα γκολ στη φτώχεια και στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από την Αυστραλία μέχρι την Καμπότζη, από την Κιργιζία μέχρι την Ελβετία (ναι, έχει και εκεί αστέγους, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό!), από την Αργεντινή μέχρι τη Νότια Κορέα.

Το Σάββατο θα γίνει η κλήρωση των ομίλων, οπότε και θα μάθουμε και αντιπάλους της ομάδας μας στην πρώτη φάση των αγώνων.

Της έναρξης των αγώνων θα προηγηθεί μια μεγάλη παρέλαση όλων των αποστολών στο κέντρο του Πόζναν.

Αυτή η τεράστια βόλτα όλων των παιδιών από όλο τον πλανήτη είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές του τουρνουά.

Όπως ορίζεται και από τους κανονισμούς της διοργάνωσης, δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων έχουν συμπολίτες μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη βία του κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, πρώην χρήστες σκληρών ουσιών που τώρα βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και πωλητές περιοδικών δρόμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εθνικής Αυστρίας. Και οι οκτώ παίκτες της αποστολής της (τόσα άτομα είναι συνολικά σε κάθε ομάδα) στην περσινή διοργάνωση (Πόλη τους Μεξικού) ήταν αφγανοί πρόσφυγες, ενώ και τα οκτώ παιδιά του Καναδά (με αρχηγό της αποστολής έναν... Τριπολιτσιώτη!) προέρχονται από προγράμματα απεξάρτησης.

lifo.gr