Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στα Πευκάκια της Ν. Χώρας στα Χανιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που είχαν προγραμματίσει από κοινού ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Περιελάμβανε ομιλίες εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών και της Επιτροπής Ειρήνης, προβολή της αντιναζιστικής σοβιετικής ταινίας του Έλεμ Κλίμοφ «Έλα να δεις» και ζωγραφική για τα παιδιά.

\"\"

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος γυναικών Χανίων και η επιτροπή ειρήνης:

Η ρίψη της ατομικής βόμβας έγινε από τις ΗΠΑ με τη δικαιολογία ότι με αυτόν τον τρόπο θα πίεζαν την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει.

Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος είχε ήδη τελειώσει και η ρίψη, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τις ΗΠΑ προς τη Σοβιετική Ένωση.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στα γεγονότα της εποχής εκείνης, στη φρίκη που έζησαν οι κάτοικοι των 2 πόλεων, στο θάνατο που σκόρπισαν οι βόμβες και στις επιπτώσεις που είχαν στην υγεία τους από την έκλυση της ραδιενέργειας, όσο και στο σημερινό κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή της Μεσογείου, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν.

Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που οι συνέπειές της φαίνονται σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, στη νεολαία.

Όσο τμήματα της αστικής τάξης μάχονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερα μερίδια πλουτοπαραγωγικών πηγών, οικονομικών σφαιρών επιρροής, γεωστρατηγικών θέσεων, ενεργειακών δρόμων για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους τόσο αυτός ο κίνδυνος αυξάνει.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι μόνο μέσα από την κοινωνικοποίηση του πλούτου, όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και το πετρέλαιο και των μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορεί να εξασφαλιστεί η φιλολαϊκή αξιοποίηση του πλούτου αυτού.

Τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας αλλά και των λαών της περιοχής ταυτίζονται με τον κοινό αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, την εκδήλωση της αλληλεγγύης σε κάθε λαό που αγωνίζεται και επιδιώκει να χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν η εικόνα των παιδιών να ζωγραφίζουν με το δικό τους τρόπο την Ειρήνη.

\"\"

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook