Η αντίστροφη μέτρηση για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία εισέρχεται στο τελικό της στάδιο, με τις ενδείξεις περί οικονομικής ανάκαμψης να θεωρείται ότι αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες της Άγγελας Μέρκελ να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

Οι τελευταίες έξι εβδομάδες που απομένουν στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου άρχισαν με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings πως το κρατικό αξιόχρεο της Γερμανίας παραμένει στη βαθμίδα AAA, αλλά και μια σειρά οικονομικών δεικτών που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακτά ορμή μετά την άτονη έναρξη της χρονιάς.

«Οι βελτιωμένοι δείκτες για τη βιομηχανία, μαζί με το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται κοντά σε χαμηλό εικοσαετίας, πιθανόν να ενισχύσουν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν από τις εκλογές», επισήμανε ο Πετρ Τσέμτσικ, οικονομολόγος της Moody\’s Analytics, της διεύθυνσης έρευνας του φερώνυμου οίκου αξιολόγησης ο οποίος εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Ιούνιο μετά την μείωσή τους κατά 2% τον Μάιο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία σήμερα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 3,8% τον Ιούνιο και 2,8% της βιομηχανικής παραγωγής. Η ανεργία μειώθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Ιούλιο, τονώνοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

Η Γερμανία κάνει «μια εντυπωσιακή επιστροφή», ανέφερε ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος της τράπεζας ING.
Η Μέρκελ έχει ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) μαζί με το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) φαίνονται να οδεύουν προς άνετη νίκη. Τα θετικά οικονομικά στοιχεία ενδέχεται να τονώσουν και προσωπικά την Μέρκελ, που προβάλλεται από το κόμμα της ως μια προσεκτική και ικανή διαχειρίστρια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επιχειρηματιών αλλά και των καταναλωτών επίσης βελτιώνεται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η επιχειρηματική πίστη αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της εξαετίας αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό (ΑΕΠ) που αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται ότι θα καταγράφουν ανάπτυξη 0,6% τ0 δεύτερο τρίμηνο από 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα αποδειχθεί ταχύτερη, πλησιάζοντας την μονάδα (0,8% ή 0,9%).

Καλή είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, καθώς μετά την ανακοίνωση ενός μικρού πλεονάσματος (0,2%) πέρυσι η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ένα μικρό έλλειμμα φέτος, ενώ σχεδιάζει να έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2014.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook