Ναι, οι Κρητικοί ζούνε στον τόπο που όλοι οι υπόλοιποι επιλέγουν για διακοπές. Και αυτό από μόνο του, κάνει τους ντούπιους τυχερούς.

Ιδιαίτερα κάποιες περιοχές αποτελούν το καλύτερο μέρος για μικρές αλλά αξέχαστες αποδράσεις.

Η Παλαιόχωρα, έχει καταφέρει επάξια να αποτελεί τον πλέον κοντινό προορισμό ο οποίος όμως δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε διακοπές ακόμα κι αν μείνεις λίγες ημέρες στην περιοχή.

φωτογραφία:Μαράκης Κυριάκος

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής από τους Ανύδρους ως την Κουντούρα η ποικιλομορφία της ακτής, οι πάμπολλες παραλίες με την αμμουδιά η το βότσαλο είναι δύσκολο να μην ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό. Κάθε χρόνο παραλίες της περιοχής βραβεύονται με μπλε σημαία.

\"\"
φωτογραφία:Μαράκης Κυριάκος

\"\"
φωτογραφία:Μαράκης Κυριάκος

H τοποθεσία αποτελεί ιδανική βάση για ημερήσιες εκδρομές. Από δω μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τη Σούγια, το Ελαφονήσι και τα Σφακιά, με τα ημερήσια δρομολόγια με καραβάκι ή με το αυτοκίνητο.

Το καραβάκι δίνει τη δυνατότητα μιας σύντομης και οικονομικής κρουαζιέρα όπου ο επισκέπτης με άνεση μπορεί να παρατηρήσει την εναλλαγή των τοπίων που παρουσιάζει η νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης.

Με το αυτοκίνητο θα γνωρίσετε τη ορεινή ομορφιά της περιοχής τους πλούσιους ελαιώνες καθώς και τα πολλά μικρά χωριά που αποτελούν χαρακτηριστική εικόνα του Σελίνου.

\"\"
φωτογραφία:Μαράκης Κυριάκος

Ιδανική είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται για περιπάτους στην ακτογραμμή η σε κοντινές ορεινές διαδρομές, για τους πιο ψαγμένους το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 διέρχεται από την περιοχή.

Πέρα από τις φυσικές ομορφιές η Παλαιόχωρα διαθέτει πλήρη αγορά εμπορικών καταστημάτων καθώς και πλήθος καφέ-μπαρ και εστιατορίων που καλύπτουν τις όποιες ανάγκες.

Το κέντρο και η παραλία μένουν κλειστά στα αυτοκίνητα από νωρίς το απόγευμα με τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να κινούνται ελεύθερα στο εμπορικό κέντρο.

\"\"

Την νυχτερινή διασκέδαση καλύπτουν τα καφέ-μπαρ που μένουν ανοικτά έως τις πρωινές ώρες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την Παλαιόχωρα για τις διακοπές τους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.

\"\"

\"\"

Η περιοχή

Η Παλαιόχωρα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και βρίσκεται νοτιοδυτικά του νομού Χανίων. Είναι έδρα ομώνυμης Κοινότητας της επαρχίας Σελίνου.

Στην Κοινότητα Παλαιόχωρας υπάγονται και οι οικισμοί: Ανύδροι, Αζωγυρές, Ασφενδηλές, Αχλαδιάκες, Πλατανές, Προδρόμι, Κάλαμος, Βληθιάς, Σπανιακός, Βασιλάκι και Αγία Τριάδα.

Η Παλαιόχωρα έχει το φυσικό προνόμιο να είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον ανατολικό και το δυτικό. Η μικρή χερσόνησος πάνω στην οποία βρίσκεται, ξεκινάει από τα γύρω βουνά που προστατευτικά την περιβάλλουν από δυνατούς εποχιακούς βοριάδες.

Τα γνωστά μελτέμια. Τα βουνά αυτά που βρίσκονται βόρεια της Παλαιόχωρας δεν είναι επιβλητικά εξαιτίας του ύψους των (300μ.), έχουν όμως μία ξεχωριστή ομορφιά και χάρη, γιατί με την παρουσία τους πλουτίζουν το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Αυτό δηλαδή που πρωτοθαυμάζει ο επισκέπτης είναι η εναλλαγή ορεινών λοφοσειρών και όγκων, με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών.

Το σπάνιο αυτό και κάπως άγριο τοπίο αυτόματα, με την είσοδο του επισκέπτη στην Παλαιόχωρα, διαδέχεται ένα επίπεδο και ήμερο άπλωμα, ο κάμπος της Παλαιόχωρας.

Τα όρια του ασύμμετρα περιορίζει και καθορίζει η θάλασσα του Λιβυκού.

\"\"

Ο δυτικός κόλπος ορίζεται από ένα όμορφο τεχνητό λιμάνι στην περιοχή του Τηγανιού, με το ναυτικό φάρο να προεξέχει πάνω σε μικρο-νησίδα, για τη ρότα των πλοίων που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ ή αντίθετα προς τη διώρυγα του Σουέζ.

Συνέχεια της ακτής αυτής είναι η ήμερη περιοχή της Παχειάς Άμμου που για την Παλαιόχωρα αποτελεί σημείο αναφοράς.

Η πεντακάθαρη αυτή παραλία στην οποία μόνιμα κυματίζει η γαλάζια σημαία τους θερινούς μήνες δέχεται χιλιάδες λουόμενους. Η μεγάλη της έκταση, η καθαρή και καυτή άμμος είναι ότι χρειάζεται ο παραθεριστής.

Ο ανατολικός κόλπος, ξεχωρίζει, διαφοροποιείται, λες και απέχει μίλια από τον πρώτο. Έχει βότσαλα και βράχια δηλ. είναι ένα συνηθισμένο ελληνικό τοπίο. Απέναντί του έχει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων που οριοθετεί γεωγραφικά την περιοχή, από τα Σφακιά.

Η προβλήτα που βρίσκεται στον κόλπο αυτό εξυπηρετεί τους ξένους που θέλουν να επισκεφθούν τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη, το Λουτρό, τη Χώρα Σφακίων, τη Γαύδο και το Ελαφονήσι.

\"\"

Τα θαλασσινά αυτά ολιγόωρα ταξίδια, έχουν ως επίκεντρο τη νότια ακτή της περιοχής. Οι ομορφιές σπάνιες, οι εναλλαγές συχνές, οι φυσικές ομορφιές ανεπανάληπτες.

Τόσο κοντά νιώθεις όλα τα παραπάνω, που σου δίδεται η ευκαιρία, όχι μόνο να θαυμάσεις, αλλά και να τα μελετήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Πολλές ακτές είναι απότομες, με βράχια γυμνά, σχήματα ακανόνιστα, σπηλιές ή εξοχές άγριες, μικρές αγκαλιές με αμμουδιές άθικτες, απρόσιτες, χλωρίδα σπάνια, προνόμιο μόνο των πουλιών του κρητικού αίγαγρου και των ψαράδων.

Παραλίες

Τις πανέμορφες παραλίες με τα δαντελωτά ακρογιάλια μοναδικές σε έκταση 18 χιλιόμετρα περίπου.

Οι παραλίες ξεκινούν ανατολικά από το Γιανισκάρι και τελειώνουν στο Ελαφονήσι με την φημισμένη παραλία.

Στο Γιαλυσκάρι υπάρχουν τρεις παραλίες η ανατολική με άμμο η μεσαία με ψιλό χαλίκι και η τρίτη με χοντρότερο χαλίκι.

Στην συνέχεια ο επισκέπτης θα συναντήσει παραλίες τριών περίπου χιλιομέτρων, με βότσαλα, άμμο, μεγάλες πέτρες με μικρούς κόλπους, βράχους, και μικρές σπηλιές, και φτάνουμε στην οργανωμένη παραλία Χαλίκια που είναι βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης.

\"\"

Δυτικά οι παραλίες ξεκινούν με την κεντρική παραλία του χωριού την Παχιά Άμμο βραβευμένη με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνέχεια έχουμε την παραλία Τροχαλού, Ψηλός Βόλακας, Καραβόπετρα, Πλακάκι, Αλωνάκι Γραμμένου, Γραμμένο με δυο παραλίες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κριός και φυσικά το φημισμένο Ελαφονήσι.

\"\"

\"\"

\"\"

Τι να κάνετε

Πεζοπορίες
Παλαιόχωρα – Λισσός – Σούγια.
Παλαιόχωρα – Σαρακίνα – Βουτάς – Χασί – Κουντούρα.
Παλαιόχωρα – Ανύδροι – Αζωγυρές.
Παλαιόχωρα – Κάλαμος – Σπανιάκος – Πύργος – Ζουρές – Αζογυρές
Παλαιόχωρα – Κουντούρα – Βιένα – Λίμνη Κριού – Ελαφονήσι – Χρυσοσκαλίτισσα.
Τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε1 περνούν από την Παλαιόχωρα και δίνουν την ευκαιρία στους πεζοπόρους και ορειβάτες να ανακαλύψουν ένα θαυμαστό κόσμο.

Διαδρομές
Παλαιόχωρα – Ομαλός – Σαμαριά
Παλαιόχωρα – Κάλαμος – Σπανιάκος – Κάδρος
Παλαιόχωρα – Έλος – Χρυσοσκαλίτισσα – Ελαφονίσι
Παλαιόχωρα – Κάντανος – Ανισαράκι – Τεμένια – Σούγια η Ροδοβάνι
Παλαιόχωρα – Ανύδροι- Προδρόμι – Υρτακίνα.

Θαλάσσιες δραστηριότητες
Κολύμπι, wind surfing, kite surfing, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα, jet ski, ιστιοπλοΐα.

Πως να πάτε
Για να έρθει κάποιος στην Παλαιόχωρα υπάρχουν τρεις διαδρομές:

Η πρώτη είναι Χανιά κόμβος Ταυρωνίτη – Βουκολιές – Κάνδανος – Παλαιόχωρα που είναι η ποιο σύντομη και η καλύτερη διαδρομή από άποψη δρόμου είναι 75 χιλιόμετρα. Ο επισκέπτης έχει να θαυμάσει πορτοκαλεώνες και ελαιώνες κατά την διαδρομή και να δει από ψηλά το φαράγγι των Μεσαυλίων και το φαράγγι της Κανδάνου.

Η δεύτερη διαδρομή 85 χιλιομέτρων περίπου είναι Χανιά – Κολυμπάρι – Κίσαμος Τοπόλια – Στροβλές – Φτερόλακος – Πλεμενιανά – Παλαιόχωρα η Φτερόλακος – Σαρακήνα – Βουτάς – Παλαιόχωρα, ο επισκέπτης θα περάσει ανάμεσα από πυκνή βλάστηση θα δει το φαράγγι των Τοπολίων θα περάσει μέσα από μια μικρή σήραγγα και αμέσως μετά μπορεί να σταθμεύσει και να επισκεφτεί το πανέμορφο σπήλαιο που υπάρχει 200 μέτρα πάνω από τον δρόμο και στο οποίο υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας συνεχίζοντας την διαδρομή θα περάσει ανάμεσα από πυκνή βλάστηση του χωριού Κατσοματάδος όπου θα δει πάρα πολλές καστανιές στο χωριό Στροβλές, μπορεί να έρθει στην Παλαιόχωρα μέσω Πλεμενιανών η μέσω Σαρακίνας η μέσω Βουτά και οι τρεις διαδρομές είναι πολύ όμορφες η ποιο σύντομη είναι μέσω Πλεμενιανών.

Η τρίτη διαδρομή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει από τα Χανιά για να έρθει στην Παλαιόχωρα είναι Χανιά – Αλικιανός – Λάκοι – Ομαλός – Αγία Ειρήνη – η Χανιά – Αλικιανός – Σέμπρωνας – Αγία Ειρήνη – Τεμένια – Παλαιόχωρα.

\"\"

Καλές διακοπές στην Παλαιόχωρα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook