Λύκοι, αγριόγατες, τσακάλια, ζαρκάδια, μπούφοι, κουκουβάγιες, πελέκανοι, φλαμίνγκος, πελαργοί και πολλά άλλα είδη πουλιών και θηλαστικών διαβιώνουν σε έναν υγρότοπο – θησαυρό για τη Βόρεια Ελλάδα, στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης και στα Μακεδονικά Τέμπη.
 
Για τα θηλαστικά και τη σπάνια ορνιθοπανίδα της προστατευόμενης περιοχής, για τη σημασία των υγροτόπων μας, για τη σπουδαιότητα της προστασίας της φύσης και των ζώων και για το έργο του Φορέα Διαχείρισης που σχετίζεται με την περίθαλψη των άγριων ζώων, θα ενημερωθούν σήμερα τα παιδιά της περιοχής σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης. Στις 8 το βράδυ, στο αγρόκτημα \”Ιππόκοσμος\”, στα Βρασνά, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης Ιωάννα Υφαντίδου, Λίλα Κάρτα και Αθηνά Πατσιά θα μιλήσουν για την ορνιθοπανίδα και τα θηλαστικά της περιοχής και θα ακολουθήσει περιβαλλοντικό παιχνίδι και χειροτεχνίες, με θέμα τα δασικά και υδρόβια πουλιά.
 
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2004, βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και έχει έκταση 2.120.000 στρέμματα. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει 800 είδη φυτών στα ορεινά και 336 είδη φυτών, στα υγροτοπικά συστήματα και η πανίδα, 34 είδη θηλαστικών, 19 είδη αμφίβιων και ερπετών, 266 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών. Τα σημαντικότερα είδη θηλαστικών της περιοχής είναι η βίδρα, το τσακάλι, ο λύκος, η αλεπού, το ζαρκάδι, η αγριόγατα, ο λαγόγυρος και το αγριογούρουνο.

 
Τα μεταναστευτικά πουλιά
 
Πολλά σπάνια είδη πουλιών ξεχειμωνιάζουν στο Εθνικό Πάρκο ενώ άλλα το … προτιμούν το καλοκαίρι, όπως ο κραυγαετός που είναι κινδυνεύον είδος και έχει ήδη δημιουργήσει στην περιοχή φωλιές για 7 ζευγάρια. Ο κραυγαετός γεννά δύο αυγά και η οικολογία του είδους του χαρακτηρίζεται από το σύνδρομο του Κάιν, όπου μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την εκκόλαψή τους, ο μεγαλύτερος νεοσσός σκοτώνει τον μικρότερο. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, αμφίβια και στην Ελλάδα, μεγάλο ποσοστό της διατροφής του αποτελείται από φίδια και σαύρες.
 
Επίσης, στο όρος Βερτίσκος και στο Κερδύλλιο όρος, έχουν εντοπισθεί 14 ζευγάρια γερακαετού που φτάνουν συνήθως στη βόρεια Ελλάδα στις αρχές με μέσα Μαΐου και φεύγουν στα μέσα Αυγούστου με μέσα Οκτωβρίου.
 
Ένα τουλάχιστον ζευγάρι χρυσογέρακου, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης, υπολογίζεται ότι φωλιάζει στις ορεινές περιοχές του Εθνικού Πάρκου κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ενώ η ασπρομέτωπη χήνα ξεχειμωνιάζει στην περιοχή ζώντας σε αγέλες.
 
Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, σχετικά με την άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου. Η εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει επισκέψεις σε οχτώ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, των δήμων Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου και επισκέψεις σε αγροκτήματα και συλλόγους της περιοχής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook