H πίεση προς την Ουάσιγκτον να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το συνολικό της χρέος ξεκίνησε και δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει πίσω από αντιλήψεις όπως αυτές που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι διαφορετική περίπτωση από τα άλλα κράτη.

Τόσο το Πεκίνο όσο και όλοι οι άλλοι δανειστές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντ από τα κεφάλαια τους. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη τους έδειξε ότι όλα είναι πιθανά.

Η προειδοποίηση της S & P ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να απολέσουν την κορυφαία πιστοληπτική της διαβάθμιση πιέζει τώρα τους φορείς χάραξης πολιτικής να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο έως το 2013 για τη μείωση των ελλειμμάτων και του εθνικού χρέους. «Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτής της οικονομίας να αναπτύσσεται, και να είστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τηρήσομε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Timothy F. Geithner.

Ο Geithner είπε ακόμα ότι είναι βέβαιος ότι οι πολιτικοί στο Κογκρέσο θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να κινηθούν προς ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων καταγράφουν και να μειώσει το χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό πως επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ευρώπης και δήλωσε ότι οι ηγέτες στην Γηραιά εμμένουν στις δεσμεύσεις τους να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ξεπεράσουν την κρίση χρέους.

«Αν δείτε τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα καταλάβετε ότι εφαρμόζουν απίστευτα δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να βεβαιωθούν ότι θα περιορίσουν τα ελλείμματά τους. Οι οικονομίες τους έχουν αναδιαρθρωθεί, τα χρηματοοικονομικά συστήματα είναι ήδη ισχυρότερα», είπε. Ο παραλληλισμός και μόνο καθιστά αντιληπτό ότι στον Λευκό Οίκο έχουν αντιληφθεί την απειλή. Η υπόθεση του αμερικανικού χρέους και του περιορισμού του ελλείμματος που αγγίζει το 10% του ΑΕΠ θα ταλαιπωρήσει την παγκόσμια οικονομία από εδώ και στο εξής.

newscode.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook