Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προσθέτοντας ωστόσο πως το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς.

«Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια», τονίζει και συμπληρώνει: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 – πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις – μπορεί να διορθωθεί».

Ο ίδιος δεν κάνει πρόβλεψη περί «κουρέματος» χρέους και εκτιμά ότι η συζήτηση για το θέμα μπορεί να ξεκινήσει με τις ενδείξεις που θα υπάρχουν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο» ενώ διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

«Για να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά, πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις», διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους καταθέτες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας ότι «τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον στο παρελθόν, κάνει σαφές ότι η Ελλάδα έχει να εκταμιεύει χρήματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο και δηλώνει πως δεν μπορεί να προβλέψει ποια προαπαιτούμενα θα μπουν.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει γιατί, όπως λέει, τα δυσκολότερα έχουν περάσει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook