Τακτοποίηση των κτισμάτων τους ακόμα και με 50 ευρώ τον μήνα και σε 102 δόσεις θα μπορούν να επιτύχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων βάσει του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Έθνος σε κτίρια με μεγάλες αυθαιρεσίες ή παντελώς παράνομα, ισχύει μόνο αναστολή από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, αν και δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες, καθώς τα χρονικά περιθώρια τόσο για την υποβολή των δηλώσεων όσο και για την αποπληρωμή των δόσεων είναι συγκεκριμένα, ενώ η μη δήλωση ή η υποβολή ψευδών στοιχείων επισείουν βαρύτατα πρόστιμα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα πλέον, μπορούν να τακτοποιηθούν, και οι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες εφόσον αποδειχτεί από αεροφωτογραφίες πως δε χτίστηκαν μετά τις 28/7/2011, ενώ υπό προϋποθέσεις στο νόμο εντάσσονται κατασκευές σε διατηρητέα κτίρια αν δεν υπερβαίνουν το 10%.

Για αυθαίρετα σε ρέματα σε παρόχθιες ζώνες της παραμεθορίου (Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) μπορούν να τακτοποιηθούν για δυο χρόνια.

Στο νόμο με ειδική διάταξη μπαίνουν χιονοδρομικά και τουριστικές εγκαταστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί μετά την καταβολή του προστίμου σήμερα από τον ΕΟΤ και λειτουργούσαν νόμιμα μέχρι τον Ιούλιο του ’11.

Αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από τις 9/6/1975 εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αρκεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το παράβολο των 500€.

Για κατασκευές πριν την 1/1/1993 εξαιρούνται της κατεδάφισης αλλά ο ιδιοκτήτης τους να πληρώσει το παράβολο των 500€ και το ενιαίο ειδικό πρόστιμο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook