Βιάστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας να κλείσει το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Βιάστηκε και το έκανε άγαρμπα. Ότι και να λέει ο Στουρνάρας όμως, το θέμα δεν έχει κλείσει για κανέναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Και αν ο υπουργός Οικονομικών επιμείνει στην αδιαλλαξία, αυτό ακριβώς το θέμα έχει το δυναμικό για να τον καταστρέψει.

Να υπενθυμίσουμε εν τάχει, ότι το θέμα της μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης το άνοιξε επίσημα το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου πριν από μια εβδομάδα. Ο βουλευτής Αρκαδίας δεν κινήθηκε τυχαία. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να αναγάγει το θέμα σε αιχμή του δόρατος σε ότι αφορά τις απαιτήσεις επαναδιαπραγμάτευσης και δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Ο εκπρόσωπος άλλωστε είναι ο πλέον αρμόδιος να εγείρει ένα ζήτημα που καίει ορεινές περιοχές της χώρας όπως η Αρκαδία, στην οποία εκλέγεται.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης, ότι ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ζήτημα της μείωσης του φόρου από το Σεπτέμβριο. Στη ΝΔ ξέρουν ότι το μέτρο δεν απέδωσε. Εισπρακτικά ήταν ένα φιάσκο και η «πάταξη του λαθρεμπορίου» την οποία προβάλλει ως επιχείρημα ο Στουρνάρας είναι μια εικονική πραγματικότητα, στη φαντασία του. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έτοιμοι ήδη από τις αρχές του χρόνου και έχοντας διαπιστώσει την πλήρη αποτυχία του μέτρου να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, αν ο Χειμώνας αγρίευε, κάτι που όμως δεν έγινε.

Τόσο στο επιτελείο Σαμαρά, όσο και ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τη γλύτωσαν πολύ φτηνά πέρσι το χειμώνα, αλλά ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν για δεύτερη χρονιά να αφήσουν την Ελλάδα να παγώσει. «Αν ο χειμώνας είναι κανονικός και όχι εξαιρετικά ήπιος όπως ο περσινός, δεν αντέχουμε τόσο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα οχυρωθεί φυσικά πίσω από την τρόικα και την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ωστόσο αυτό δεν πείθει ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (με την πάταξη του λαθρεμπορίου, είπαμε όλοι γελάνε). Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόλις ώρες αφότου ο Στουρνάρας επιχείρησε να κλείσει το θέμα και να αδειάσει το Μαυραγάνη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξανάνοιξε το θέμα με συνέντευξη του στη Real.

Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη «ανταρσία» που αντιμετωπίζει ο Στουρνάρας από το οικονομικό επιτελείο. Δεν είναι παράξενο, το θέμα καίει όλο τον κόσμο και μπορεί να καταστρέψει και τα δύο κόμματα. Ο Στουρνάρας, που ούτως ή άλλως δεν έχει πολλές συμπάθειες σε καμία από τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης, μάλλον θα τα βρεί σκούρα.

newpost.gr/Θέμης Δαγκλής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook