Η συναυλία συγκέντρωσε περισσότερα από 4.000 άτομα, διοργανώθηκε από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Εμπωνας Αρχαγγέλου και όπως ερευνούν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, οι διοργανωτές αντί για θεωρημένα από την Εφορία εισιτήρια έδιναν αυτόγραφα (!) του δημοφιλούς καλλιτέχνη.

Υστερα από καταγγελίες πολιτών το ΣΔΟΕ ανέλαβε δράση, κάλεσε τους διοργανωτές να του προσκομίσουν εντός πέντε ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, τον λογαριασμό όπου κατατέθηκαν τα έσοδα από την εκδήλωση, το ιδιωτικό συμφωνητικό με την αμοιβή του καλλιτέχνη και τον συνολικό αριθμό των «μαύρων» εισιτηρίων που κόπηκαν.

Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» πως έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και σε πολλές άλλες συναυλίες μεγάλων ονομάτων τις οποίες φέρεται να διοργάνωσαν μικρά σωματεία στην Περιφέρεια με πρόφαση την οικονομική τους ενίσχυση. «Μιλάμε για συγκεκριμένες συναυλίες μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο», υποστηρίζουν.

Η καταγγελία στο Νησί των Ιπποτών

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο δημοτικό στάδιο της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε συναυλία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού.

Δεν είναι λίγο, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του τουρνέ, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, στην καρδιά του Αυγούστου, να συγκεντρώνει και να αποθεώνεται από 4.000 άτομα, τα οποία πλήρωσαν 15 ευρώ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του. Κάποιοι από τους παρευρισκομένους διαπίστωσαν πως τα εισιτήρια δεν ήταν θεωρημένα και απόρησαν.

Οι διοργανωτές… αγρίεψαν

Μάλιστα, όταν ζήτησαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές, όχι μόνο δεν πήραν απάντηση, αλλά οι ίδιοι έδειξαν να μην έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν την κουβέντα.

Οταν, λοιπόν, τα αίματα άρχισαν να ανάβουν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τηλεφώνησαν στο ΣΔΟΕ για να καταγγείλουν ότι αντί για θεωρημένα εισιτήρια έλαβαν ως απόδειξη αυτόγραφα του τραγουδιστή.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ προέκυψε πως την εκδήλωσε διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Εμπωνας Αρχαγγέλου Ρόδου προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια δικηγόρος που εκπροσωπεί τον σύλλογο παρουσιάστηκε στον διευθυντή της ΔΟΥ και ζήτησε την απαραίτητη άδεια που δικαιούται από τον νόμο ο σύλλογος για να κάνει την εκδήλωση.

Από την πλευρά του, το ΣΔΟΕ κάλεσε εγγράφως τον συγκεκριμένο πολιτιστικό σύλλογο να παραδώσει εντός πέντε ημερών όλο τον φάκελο της υπόθεσης: την αίτηση που έκαναν στον έφορο για την εκδήλωση, το συμβόλαιο του καλλιτέχνη από όπου προκύπτει το ποσό της αμοιβής του, τον αριθμό λογαριασμού όπου κατατέθηκαν τα χρήματα, ενώ οι ελεγκτές ζητούν να μάθουν και τι έγιναν τα έσοδα από τη συναυλία, αν πήγαν δηλαδή στο ταμείο του συλλόγου, ενώ αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν ένας τόσο μικρός πολιτιστικός σύλλογος να έχει τόσο μεγάλα ποσά ως οικονομική ενίσχυση!

Βέβαια, δικαιούται από το κράτος να πραγματοποιεί δύο εκδηλώσεις τον χρόνο για να βγάλει κάποια χρήματα για τα έξοδά του, όχι όμως και τόσες χιλιάδες ευρώ…

Η ευθύνη του καλλιτέχνη

Μόλις τα στελέχη του ΣΔΟΕ παραλάβουν τον φάκελο, θα διαπιστώσουν αν έχει γίνει φοροδιαφυγή και φυσικά αν υπάρχει το ενδεχόμενο της απάτης.

Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως ο καλλιτέχνης δεν φέρει καμία ευθύνη, στην περίπτωση βέβαια που το συμβόλαιο αναγράφει τα πραγματικά ποσά που εισέπραξε ως αμοιβή για την εκδήλωση και έχει κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.

Στο στόχαστρο όλες οι περιοδείες των καλλιτεχνών

Στο σχέδιο των 75 ημερών δράσης του καλοκαιριού για την πάταξη της φοροδιαφυγής που εκπόνησε το ΣΔΟΕ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους φοροδιαφεύγουν μεγάλα ονόματα της πίστας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με συναυλίες αλλά και με έξτρα εμφανίσεις στα νησιά και άλλους προορισμούς.

Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και στις οποίες θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου συνοδεία ποτού, αναψυκτικού και σνακς.

Τα 2.500 εισιτήρια του Πλούταρχου

Κάτι ανάλογο συνέβη την περασμένη εβδομάδα και στην περίπτωση της μεγάλης συναυλίας που διοργάνωσε στο εθνικό στάδιο Αλεξανδρούπολης «Φώτης Κοσμάς» ο αθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης «Αλεξ» με καλεσμένο τον Γιάννη Πλούταρχο.

Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ήλεγξε εξονυχιστικά τα εισιτήρια των θεατών έξω από το στάδιο, με αποτέλεσμα να διαπιστώσουν ότι από τα συνολικά 2.416 εισιτήρια που κόπηκαν τα 916 δεν είχαν θεωρηθεί από την Εφορία, ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν σωστή θεώρηση.

 Ετσι, ο πρόεδρος του σωματείου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 12.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε ευθύνη του καλλιτέχνη, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε 3.000 ευρώ για να παραστεί στην εκδήλωση, αν και το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν κατετέθη στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook