Απεξάρτηση της Ευρώπης

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι για την Ουάσινγκτον αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βάσει των τελευταίων εξελίξεων και μόνον ως «τίτλος», η κοινή υποστήριξη στον EuroAsia Interconnector διαμορφώνει για τη χώρα μας ένα πρώτο δίχτυ προστασίας στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ειδικότερα, το εν λόγω έργο αφορά στην υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, ισχύος 2.000 ΜW -το πρώτο μέρος του έργου υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει χρόνο κατασκευής 36 μηνών.

Σε βάθος μέχρι τα 2.000 μέτρα

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πόντιση δύο υποθαλάσσιων καλωδίων σε βάθη μέχρι τα 2.000 μέτρα, που θα συνδέουν το δίκτυο παραγωγής ενέργειας του Ισραήλ με το δίκτυο της Κύπρου, της Κύπρου με το δίκτυο της ΔΕΗ Κρήτης και της Κρήτης με το δίκτυο της ΔΕΗ στην Πελοπόννησο.

Το project στο οποίο μετέχει και η ΔΕΗ, μαζί με την εταιρεία Quantum Energy (Νάσος Κτωρίδης) σε πρώτη φάση θα αποτελέσει το όχημα μέσω του οποίου θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης.

Το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα τοποθετηθεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.

Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και η Κύπρος και το Ισραήλ θα εισφέρουν ενέργεια, που θα παράγεται με χαμηλό κόστος από φυσικό αέριο, ενώ η Ελλάδα θα αποτελέσει σταθμό μεταφοράς του ρεύματος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ολη η διασύνδεση θα έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα ή 540 ναυτικά μίλια και θα αποτελείται από τρεις επιμέρους διασυνδέσεις: Ισραήλ – Κύπρος 155 ναυτικών μιλίων, Κύπρος – Κρήτη 320 ναυτικών μιλίων και Κρήτη – Πελοπόννησος 65 ναυτικών μιλίων.

\"\"

Δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους

Αυτή τη στιγμή, οι ενεργειακές ανάγκες σε Κύπρο και Κρήτη καλύπτονται πρωτίστως από πετρελαϊκές μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κόστος -στις συναντήσεις της Λευκωσίας δόθηκε προτεραιότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία όταν κατασκευαστεί θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους στα δύο νησιά.

Η απόδοση του έργου εκτιμάται σε 17,5 δισ. ευρώ για το διάστημα διάρκειας ζωής του καλωδίου.

Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα γίνει σε 1.500 ημέρες από την ημέρα λειτουργίας του.

Το φυσικό αέριο, δε, το οποίο θα απορροφηθεί για την παραγωγή της εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Κύπρο αποτελεί ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής.

Είναι, ήδη, γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για μακροχρόνια αγορά της παραγόμενης ενέργειας από την Κύπρο και το Ισραήλ.

Κρίσιμο θέμα, πάντως, για την κυπριακή πλευρά, σήμερα, είναι η συμμετοχή του Ισραήλ στο τερματικό υγροποίησης LNG στο Βασιλικό.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook