Τη στήριξη της προσπάθειας για τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικού συνεταιρισμού με στόχο την παροχή εργασίας και στήριξης σε ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, καλεί η δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου κ. Μαρία Τιτομιχελάκη  με πρότασή της που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την δημιουργία ΚοιΣΠΕ στο Ηράκλειο με την επωνυμία \”Μίτος\”, μια πρωτοβουλία που όπως δήλωσε στο Flashnews.gr η κ. Τιτομιχελάκη, αν όλα πάνε καλά πρόκειται να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του χειμώνα παρέχοντας ουσιαστική στήριξη σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Όπως σημειώνει η κ. Τιτομιχελάκη  \”το 2011, δυνάμει των διατάξεων του Ν. 2716/99 για την Ψυχική Υγεία, ξεκίνησε μια προσπάθεια από την Δ/νση Προγραμματισμού της 7ης ΥΠΕ Κρήτης όπου έχω την τιμή να προϊσταμαι, για την δημιουργία ΚοιΣΠΕ στο Ηράκλειο με την Επωνυμία “ΜΙΤΟΣ”.

 Ο ΚοιΣΠΕ είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης για ψυχικά πάσχοντες ασθενείς οι οποίοι όμως διαθέτουν λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Όπως γνωρίζετε οι ψυχικά ασθενείς ζουν πολλές φορές στο περιθώριο, απομωνωμένοι από το κοινωνικό σύνολο, φέρουν ένα στίγμα χωρίς να τους δίδεται δικαίωμα στην εργασία.

Ο συνεταιρισμόος αυτός τους δίνει εργασία χωρίς να τους στερεί το επίδομα τους και τους δίνει επίσης την ευκαιρία να συναναστρέφονται με κόσμο, κάτι που αποτελεί μέρος της θεραπείας τους.

Συντονίστρια της πρωτοβουλίας αυτής ορίστηκε η Ψυχίατρος του Βενιζελείου κ Χουρδάκη Ευγενία και έδρα του, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην οδό Σπιναλόγκας  ύστερα από παραχώρηση του χώρου απο την Υγειον Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνέχεια εκλέχθηκε μια Προσωρινή Διοικούσα στην οποία μετέχω ως Μέλος και έργο της οποίας υπήρξε η μέριμνα και η συνεχής παρακολούθηση για την εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου του ΚοιΣΠΕ. Την εκπόνησή του ανέλαβε η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Στον ΚοιΣΠΕ εκτός των Ψυχικά Ασθενών μπορούν να συμμετέχουν επίσης επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και φορείς όπως οι Δήμοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Σύλλογοι, καθώς και φυσικά πρόσωπα με την εξαγορά μερίδων. Η τιμή της αποφασίσθηκε στα 70 ευρω με δυνατότητα εξαγοράς απεριορίστων μερίδων.

Δραστηριότητες του ΚοιΣΠΕ

Στην παρούσα φάση ο ΚοιΣΠΕ βάσει του Master Plan θα αναπτύξει δύο δραστηριότητες: παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμμένα καθαρισμό εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και πλύσιμο αυτοκινήτων παραγωγής προϊόντων π.χ. σαπούνι, εκκλησιαστικό και δικοσμητικό κερί.

\”Θέλω εδώ να επισημάνω\” σημειώνει η κ. Τιτομιχελάκη \”ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ Γιάννης Κουράκης σε μια πρώτη επαφή που είχε με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ψυχικής υγείας, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην δημιουργία αυτού του εγχειρήματος και συμπαραστάτης της όλης προσπάθειας\”.

Ευελπιστώντας ότι και το Σώμα θα δείξει κοινωνική ευαισθησία, η κ. Τιτομιχελάκη κατέθεσε όλα τα έγγραφα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένοντας την έγκριση του, που θα σηματοδοτήσει οπως αναφέρει \”και την απάντηση όλων μας σε όφελος μιας ευάλωτης ομάδας συνανθρώπων μας, που στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε, έχουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη μας\’

Με τα λόγια αυτά σας καλώ όλους να αγκαλιάσουμε έμπρακτα την προσπάσθεια αυτή\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook