Στο 4,6% διαμορφώθηκε η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επίδοση καλύτερη της αναμενόμενης σύμφωνα με τους οικονομολόγους, λόγω της αυξημένης τουριστικής ροής και της ευνοϊκής βάσης σύγκρισης σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης οικονομικής δραστηριότητας και καταδεικνύουν τον περιορισμό των φαινομένων ύφεσης της οικονομίας.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση είχε διαμορφωθεί στο 5,6%. Σωρευτικά η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φθάσει στο τέλος του έτους στο 25%, με την ανεργία να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να προσεγγίζει ήδη το 28%

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καλύτερη τουριστική σεζόν και η ευνοϊκή βάση σύγκρισης, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 η εγχώρια ζήτηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή λόγων των εκλογικών αναμετρήσεων, επιβράδυναν σημαντικά την συρρίκνωση της οικονομίας.

«Η αύξηση του τουρισμού βοηθά. Επίσης, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή, έχουμε άνοδο των παραγγελιών λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών. Αναμένουμε καλύτερη επίδοση στο τρίτο τρίμηνο λόγω και του τουρισμού», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος. «Αυτό το 4,6% δείχνει ότι ο στόχος για ύφεση 4,2% στο σύνολο του έτους είναι εφικτός», πρόσθεσε.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook