Αλώβητος από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ανέγγιχτος από τα δημοσιονομικά δεινά και απτόητος από τις απανωτές του ήττες στο δικαστικό μέτωπο, ο δισεκατομμυριούχος Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να γίνεται πλουσιότερος.

Εάν κρίνουμε μάλιστα από την περίπτωση του 76χρονου Ιταλού μεγιστάνα, τότε όντως «τα λεφτά πάνε στα λεφτά». Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός πως ο Μπερλουσκόνι είδε την περιουσία του να αυξάνεται φέτος κατά... 1,5 δισ. δολ. ή αλλιώς κατά 26%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με τα οποία, ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροδεξιάς ξεχωρίζει ως ο 33ος πιο κερδισμένος μεγιστάνας της χρονιάς που διανύουμε μεταξύ των 200 πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου, όπως αυτοί καταγράφονται στη λίστα Bloomberg Billionaires Index.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg υποστηρίζει πως η περιουσία του Ιταλού έχει αυξηθεί φέτος κατά 26% με αποτέλεσμα πλέον να ανέρχεται σε συνολικά 7,6 δισ. δολ. Οσο για τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης, αυτοί ήταν δύο: ο όμιλος Mediolanum (οικονομικές υπηρεσίες, ασφαλίσεις) στον οποίο ο Μπερλουσκόνι είναι μεγαλομέτοχος και o όμιλος Mediaset (MME) που ελέγχεται επίσης από τη Fininvest της οικογενείας Μπερλουσκόνι. «Είμαι ο καλύτερος Ιταλός επιχειρηματίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», πανηγύριζε με τη χαρακτηριστική μπερλουσκονική του «μετριοφροσύνη» ο ίδιος ο καβαλιέρε πριν από μερικούς μήνες.

Βάσει πάντως της κατάταξης του Bloomberg, μόνο δύο Ιταλοί έχουν καταφέρει φέτος να ξεπεράσουν τον Μπερλουσκόνι σε κέρδη. Πρόκειται για τους Λεονάρντο ντελ Βέκιο (οπτικά Luxottica) και τον Μικέλε Φερέρο (σοκολατάκια Ferrero).

Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο περισσότερο στην περίπτωση του 76χρονου καβαλιέρε δεν είναι το γεγονός πως αυτός πλούτισε εν μέσω κρίσης, αλλά πως πλούτισε εν μέσω δικαστικού κατατρεγμού, ακριβώς την ίδια ώρα που οι ποινές έπεφταν βροχή σε βάρος του.

Ενδεικτικά, από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα, ο ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς έχει καταδικαστεί συνολικά τέσσερις φορές: για φοροδιαφυγή (το Μάιο και τον Ιούλιο), για παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων (τον Μάρτιο) και για κατάχρηση εξουσίας/σεξουαλικές συναναστροφές με ανήλικη πόρνη (τον Ιούνιο). Η πρώτη υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται πλέον στο εφετείο.

Ακόμη και έτσι ωστόσο, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, έπειτα από την αμετάκλητη καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε τέσσερα έτη φυλάκισης για φοροδιαφυγή, ακόμη και τα εντυπωσιακά αβγατισμένα πλούτη του 76χρονου ενδεχομένως να μην καταφέρουν να του εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται στην Ιταλία οι φωνές που υποστηρίζουν πως το τέλος του Μπερλουσκόνι, ο οποίος πλέον κατέχει το αξίωμα του γερουσιαστή, πλησιάζει.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η ιταλική Γερουσία (στην οποία έχει την πλειοψηφία η Κεντροαριστερά) θα κληθεί με ψηφοφορία να αποφασίσει για την τύχη του καβαλιέρε, εάν δηλαδή αυτός θα παυθεί από το αξίωμά του ή όχι.

Μάλιστα, η εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο, όχι αργότερα. Το δεξιό στρατόπεδο από την πλευρά του απειλεί πως, εάν παυθεί ο Μπερλουσκόνι, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ανατρέποντας τον συνασπισμό του Ενρίκο Λέτα.

Η Κεντροαριστερά ωστόσο δείχνει έτοιμη να το ρισκάρει. Ενδεικτικά, χθες, δύο κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (ο υπουργός Γκρατσιάνο ντελ Ρίο και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρομπέρτο Σπεράντσα) παρουσιάστηκαν αποφασισμένα «να μαυρίσουν τον Μπερλουσκόνι».

ethnos.gr/Γιώργος Σκαφίδας