Σε ληστεία κρεοπωλείου στα Χανιά της Κρήτης, το 2004, έχει χρησιμοποιηθεί ένα από τα πιστόλια που βρέθηκαν στο φουσκωτό,που είχε εντοπισεί πριν από λίγο καιρό ανοικτά της Χίου και στο οποίο επέβαιναν τρεις Τούρκοι υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορύνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που διενεργήθηκε, ένα από τα πιστόλια, μέρος του βαρέως οπλισμού που είχε εντοπιστεί στο φουσκωτό σκάφος από το Λιμενικό, είχε χρησιμοποιηθεί από άγνωστο δράστη τον Απρίλιο του 2004 στη διάρκεια πυροβολισμών κατά κρεοπωλείου στην περιοχή Βαμβακόπουλος στα Χανιά της Κρήτης.

Οι έρευνες που οδήγησαν στο επεισόδιο στα Χανιά

Οι έρευνες των Ελληνικών Αρχών  για την υπόθεση εντοπισμού φουσκωτού σκάφους μεταξύ Χίου και Οινουσσών, από το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας/ ΕΛΑΣ, υπόθεση που σχετίζεται με διεθνή τρομοκρατία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μέχρι στιγμής, με ρεπορτάζ της Νάντιας Αλεξίου, σε Χίο και Αθήνα, έχουν συλληφθεί 6άτομα- 3Έλληνες μεταξύ των οποίων οι ιδιοκτήτες του φουσκωτού και ο 22χρ.σπουδαστής της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, και 3Τούρκοι κουρδικής καταγωγής -33, 55 και 54ετών-.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι ο 55χρ.Τούρκος- Χασαν Μπιμπέρ, το όνομά του είχε δόσει στη δημοσιότητα ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών)-, ο οποίος επέβαινε στο σκάφος, διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είχε υποβάλλει, με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο έχει απορριφθεί.

Ενώ και ο δεύτερος Τούρκος κουρδικής καταγωγής ο οποίος επέβαινε στο σκάφος -33ετών-,είχε υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, ύστερα από τη μη αυτοπρόσωπη παρουσία του σε προκαθορισμένη ημερομηνία συνέντευξης.

Οι συλληφθέντες, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως, κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων, την χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.

Από έρευνες που ακολούθησαν, προσήχθησαν και εξετάζονται συνολικά 17 Τουρκοι-11 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 3 στην Χίο, σε συνολικά 10 έρευνες, σε σπίτια και χώρους- που σχετίζονται με άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση- σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λουτράκι και Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στα Εξάρχεια.

Μεταξύ των άλλων που έχουν κατασχεθεί, έχουν αποσταλεί για σε εργαστηριακές εξετάσεις από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίσθηκαν επίσης

• εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, με συντεταγμένες,
• 2 έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική, και
• έγγραφο με εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στα Εξάρχεια, άτομα που ήταν στο χώρο, επιχείρησαν να καταστρέψουν ψηφιακά αρχεία.

Ύστερα από εξακρίβωση στοιχείων, για 2 Τούρκους οι οποίοι έχουν συλληφθεί,-ήταν μεταξύ των 11 προσαχθέντων από τα Γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στα Εξάρχεια-προέκυψε για τον 51χρονο ότιι τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, Βουλγαρικο Διαβατήριο, Ταυτότητα και Άδεια Οδήγησης ήταν πλαστά, ενώ και ο 48χρονος ομοεθνής τους, έφερε πλαστό Γαλλικό Διαβατήριο, το οποίο είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013.

Και οι δύο Τούρκοι–είχε αναφερθεί στη ΣΞ/Τ χθες ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών- διώκονται με Εθνικά Εντάλματα Σύλληψης των Τουρκικών Αρχών, για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, κι επιπλέων ο 48χρονος διώκεται και με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Γερμανικών Αρχών.